Nieuws
Snelle stijging aantal budgetcoaches
Nederland kent steeds meer budgetcoaches. Dit blijkt uit een analyse van Kortingscode.nl op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel. Vooral in Noord-Brabant is het aantal geldcoaches snel gestegen: in de afgelopen vijf jaar een plus van 37%.
Het online kortingscode platform maakte een vergelijking tussen het aantal budgetcoaches per provincie en de verdeling binnen Nederland. In het eerste kwartaal van 2013 waren er 560 budgetcoaches in Nederland. Inmiddels zijn er 1.295 geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Een stijging van maar liefst 131% binnen tien jaar.
In Zeeland, Groningen en Friesland maken de inwoners zich mogelijk minder druk over hun geldzaken. In die provincies is een daling te zien in het aantal geldcoaches ten opzichte van vijf jaar geleden. In Zeeland is er een afname van 13%, net als in Groningen. In Friesland ligt dat percentage één procent lager, terwijl in Brabant in stijging te zien is van 37%.
Budgetcoach Lisa Verdegaal krijgt ook steeds meer vragen van mensen die mogelijk ook geldcoach willen worden. “Veel meer dan toen ik jaren geleden begon”, vertelt ze. “Het is een goede ontwikkeling omdat ik denk dat het nodig is in Nederland. Mede door de extreme inflatie natuurlijk. En door alle verleidingen op en druk van sociale media om leuke dingen te doen gaan we meer kopen of doen. Dat bij elkaar zorgt ervoor dat het ontzettend moeilijk is om rond te komen.”
Mocht je niet rond kunnen komen, wanneer trek je dan aan de bel bij een budgetcoach? “Er is nog altijd een taboe op de hulpvragen rondom geld. Mensen schamen zich”, vervolgt Verdegaal. “Dan maken mensen enveloppen niet meer open en dan kan een kleine schuld snel groeien tot een grote schuld. Als je achterstanden in betalingen krijgt, dan is dat wel het moment om hulp te vragen bij een budgetcoach.”
Als tip wil Verdegaal vanuit haar expertise nog iets meegeven. “Ga sparen zien als een vaste last. Steeds als je salaris krijgt, zet je iets opzij. Dit kan al met kleinere bedragen van bijvoorbeeld tien of twintig euro. Bij financiële tegenslagen kun je dit potje gebruiken zodat je altijd iets achter de hand hebt. Krijg je die financiële tegenslag niet? Dan kun je het gespaarde geld voor iets leuks gebruiken. Sparen geeft een soort veilig gevoel.”
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter