Nieuws
Zomer 2023: Poncho’s en paraplu’s in opkomst
Juli, normaal gesproken een maand vol zon en plezier voor veel Nederlanders, heeft dit jaar een andere wending genomen. Het KNMI beschrijft het als een sombere en natte maand, en dat lijkt een weerslag te hebben op het zoekgedrag van mensen op het internet. Uit recentelijk onderzoek van Bestetester.nl laten de Google Trends resultaten zien dat Nederlanders massaal hun paraplu’s en poncho’s tevoorschijn halen, terwijl de interesse in zwembaden een dieptepunt heeft bereikt.
Terwijl de regen met bakken uit de hemel viel, bleek uit de Google Trends-data dat de zoekopdrachten naar paraplu’s gestaag stegen in juli. De interesse in juli groeide met de dag, met pieken op de dagen dat er extra veel regen viel. Op 27 juli stegen de zoekopdrachten voor paraplu’s met 120% vergeleken met de twee week daarvoor, wat aantoont dat veel mensen zich voorbereiden op een waterige zomer. Poncho’s volgden een soortgelijk patroon, hoewel met iets minder interesse dan paraplu’s. Op 22 juli piekte het zoekvolume naar “poncho” met 100%, wat aangeeft dat velen op zoek zijn naar bescherming tegen de regen.
In schril contrast met de populariteit van regenbescherming, hebben zwembaden in Nederland te maken met een aanzienlijke afname in zoekopdrachten. Volgens de Google Trends-data waren er in de afgelopen vijf jaar geen lagere cijfers voor de zoekterm “zwembad” dan in juli 2023. Op 16 juli bereikte de interesse een dieptepunt met een daling van 50% vergeleken met voorgaande jaren, waarbij het nauwelijks bovenkwam gedurende de rest van de maand.
Het is verleidelijk om een verband te leggen tussen het sombere weer in juli en de verschuivingen in zoekgedrag. Met zoveel regenachtige dagen is het begrijpelijk dat mensen hun zomerplannen hebben moeten aanpassen. Vakanties bij het zwembad zijn misschien veranderd in binnen activiteiten en uitstapjes naar buiten worden nu begeleid door paraplu’s en poncho’s.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter