Mening
U zegt het maar: Fietstunneltje Essepad

Aan het Essepad, in de nabijheid van molen de Vlieger bevindt zich een fietstunneltje onder de spoorbaan. Het ziet er rustig en gemoedelijk uit, maar het is daar best gevaarlijk. Dat wordt veroorzaakt door fietsers die daar met hoge snelheid doorheen willen gaan. Als het ze uitkomt nemen ze ook nog de tegengerichte rijbaan om hun eigen bocht af te snijden.

Het gevaar wordt versterkt door de bochten, de duisternis onder de tunnelbak en de soms lage zonnestand op de hellende rijbaan. Meer dan eens zag ik mezelf of anderen van de rijbaan afgedwongen om een botsing met de (al dan niet gemotoriseerde) tegenliggers te ontwijken.

Het zou helpen als er een doorgaande middenstreep zou liggen, doorgezet tot enige meters buiten de tunnel. Nog mooier zouden ook enkele gebogen pijlen zijn, die een verplichte terugkeer naar de eigen rijbaan aangeven. Dergelijke pijlen zie men in Frankrijk vaak op de binnenwegen bij nadering van bochten.

Deze oplossing is misschien kosmetisch, maar dat geldt voor meer verkeerstekens die zijn gericht op aanpassen van gedrag. Nu suggereert de onderbroken belijning in het donker een veiligheid die er niet is. Een aanpak met wat verf zou goedkoop zijn en ook snel uitvoerbaar. Iedere aanrijding met letsel die voorkomen kan worden, is winst. Want het slachtoffer kan ik zijn, of … U, de lezer.

Het bovenstaande is inmiddels onder de aandacht van de gemeente gebracht. Een antwoord valt na de zomervakantie te verwachten.

(Paul Baak)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter