Nieuws
De Vondst van de Week (33): wandtegels

Gedecoreerde wandtegels zijn altijd heel populair geweest. Deze tegels van faience (‘Delftsblauw’) versierden vroeger heel wat huizen en zijn tegenwoordig heel gewild als verzamelobject. Er worden nu wel honderden euro’s voor betaald. Daarom zijn er voor de archeologen alleen maar de scherven van tegels.

Bij opgravingen in de dorpskern van Voorburg zijn tientallen scherven van wandtegels gevonden, waarvan sommige stukken bijeen konden worden gepast.

Uit de Herenstraat komt een tegel met in blauw de afbeelding van een trommelaar. Een jongen of een man met een breedgerande hoed draagt op zijn buik een grote trommel, die met draden aan zijn schouders is bevestigd.

Op een tegel uit de Schoolstraat staat in blauw een herder met schapen afgebeeld.

Op beide tegels is in de hoek een zogenaamd spinnenkopje afgebeeld. Dit motief, ook wel bijtje genoemd, werd vanaf de 17e eeuw in de hoeken van wandtegels geplaatst. Andere veel voorkomende hoekdecoraties waren Franse lelies en zogenaamde ossenkoppen, die van die Franse lelies waren afgeleid.

Op grond van de dikte (ca. 1 cm) en de hoekdecoraties zijn beide opgegraven tegels te dateren in de 17e eeuw. (Tekst en foto’s: Wim van Horssen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter