Nieuws
Groentip: De grote kaardebol is echte zomerbloeier
Vandaag een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ‘De grote kaardebol is een stevige plant die wel 2 m hoog kan worden. Het is een acheofyt, dat wil zeggen dat de soort hier al vóór 1500 is verschenen door menselijke invloed. De grote kaardebol is een tweejarige plant. In het eerste jaar ontwikkelt zich alleen een bladrozet. In het tweede jaar zitten aan de stengel bladeren met een komvormige (vergrote) bladvoet zonder steel. In dat kommetje verzamelt zich water. De langwerpige bladeren met een dikke middennerf lopen geleidelijk in een spitse punt uit. De rand van de bladeren is stekelig getand. Doordat zowel de bladeren als de stengels stekels hebben, ziet de plant er ook heel stekelig uit.
Op de stengel groeit de bloem die wel iets weg lijkt te hebben van een hoofdje. Dat hoofdje is groot en voelt heel stijf en stekelig aan. Aan de voet van het hoofdje zit een stekelig omwindsel. De lijnvormige omwindselbladen, ook voorzien van stekels, kunnen van grootte sterk verschillen en krommen voor een deel naar boven. Sommige kunnen zo lang zijn dat ze boven het hoofdje uitsteken.
Op het eerste zicht lijken kaardenbollen op distels, maar ze zijn er niet mee verwant. De grote kaardebol wordt druk bezocht door allerlei insecten. Na de zaadzetting sterft de plant af, om ook in de winter nog een mooie aanvulling in het openbaar groen te zijn. Op dat moment worden de planten ook vaak bezocht door Putters. De plant is een echte zomerbloeier en een mooie verschijning. Maar ook na de bloei mag hij er nog zeker wezen. In het avondlicht tegen de zon is zijn silhouet echt een schitterend gezicht. Deze kaardebol vonden we aan de Kostverlorenweg in Leidschendam’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter