Nieuws
Nehalennia Tuin is paradijs voor iedereen

Isabella Wentink is een van de drijvende krachten achter het eerste voedselbos in de gemeente. De tuin is te vinden in Voorburg-Noord. Isabella vertelt er in dit artikel meer over.

‘De Nehalennia Tuin aan de Van Zegwaardstraat in Voorburg is sinds 22 februari van dit jaar geopend. Maar nu ‘begint’ het pas. Mensen die langslopen zullen wellicht verbaasd zijn: een wild uitziende tuin in een nette buurt, en er staat dat er ‘geplukt’ mag worden onder toezicht van vrijwilligers.

De tuin is begonnen, opgezet, dankzij de steun van de gemeente: als eerste voedselbos van Voorburg. Maar dat is niet in één a twee maanden aangelegd. Een voedselbos bestaat uit verschillende lagen: een bodemlaag (aardappels bijvoorbeeld), een struiklaag, zoals bessen, en een kruinlaag zoals appels, peren en kersen die hoog aan de bomen groeien (er zijn nog meer lagen te bedenken).

Wij in ons bos zijn voorlopig, in het achterste gedeelte begonnen met een opzet te maken van een plan. In het voorste gedeelte groeien nu al eetbare gewassen, zoals heerlijke fruitbomen, gedoneerd door de gemeente voor de buurt, prachtige frambozen, tomaten en asperges (dankzij gulle donaties van buren) en broccoli. Voor wie dat wil mag zich melden via nehalenniatuin@hotmail.com om een keer mee te komen plukken. Omdat in de tuin (al voordat we begonnen) ook een mooie hulstboom en andere mooie, maar niet eetbare, gewassen staan, mag er uitsluitend onder begeleiding van vrijwilligers geplukt worden. Om veiligheidsredenen. Hopelijk is hier begrip voor.

De Nehalennia Tuin is bedoeld voor iedereen en voor de buurt, maar vooral voor de insecten, de vogels en andere diertjes als egeltjes die door verstedelijking en klimaatverandering etcetera het erg moeilijk hebben. Vandaar dat onze tuin wat wilderig oogt, maar dit is een walhalla voor onze kleine vrienden.

In de toekomst zullen in de hele tuin nog veel meer eetbare planten geplant worden, zodat wellicht de hele  buurt van de tuin kan profiteren. Dit gaan we proberen, vindt u het leuk om mee te denken of mee te helpen? Meldt u aan via nehalenniatuin@hotmail.com

Het voedselbos is vernoemd naar de Nederlandse Godin van de vruchtbaarheid en liefde: Nehalennia. Er zullen soms lezingen over deze thema’s worden gehouden in de tuin, als u het leuk vind om op de hoogte te blijven: volg ons dan alstublieft op Facebook of kijk naar filmpjes van de tuin op Tiktok: Nehalennia Tuin’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter