Nieuws
Basisschool met ‘democratisch onderwijs’

Een team van onderwijsprofessionals is een initiatief gestart voor het oprichten van een basisschool met een innovatief onderwijsconcept: democratisch onderwijs. Dit type onderwijs speelt in op de groeiende bewustwording dat elk kind zich op een eigen manier ontwikkelt. Het team heeft ruime ervaring in het aanbieden van onderwijs aan kinderen waarbij de talenten en het leertempo van een kind centraal staan. De democratische school komt in de Haagse wijk Bezuidenhout en opent haar deuren in augustus 2025.

Om een nieuwe basisschool te kunnen starten, moet de belangstelling gemeten worden in de regio. Dit wordt gedaan door middel van het verzamelen van ouderverklaringen op de overheidswebsite van Dienst Uitvoering Onderwijs. ,,We hebben 160 ouderverklaringen nodig om verder te kunnen”, zegt Ingrid Koster. ,,Met zo’n verklaring geef je aan dat je vindt dat deze school er moet komen, voor je eigen kind of dat van een ander.” Ouders met kinderen van 2 t/m 4 jaar oud die wonen binnen een straal van 6 kilometer rondom de nieuwe school kunnen tot 29 oktober een ouderverklaring afgeven.

Het onderwijsteam runt al 15 jaar een democratische school: De Vrije Ruimte in Scheveningen. Op deze school betalen de ouders zelf voor de kosten van het onderwijs van hun kinderen omdat zij geloven in de kernwaarden van democratisch onderwijs. ,,Er is steeds meer belangstelling voor onze school maar voor veel ouders is een particuliere school niet te betalen. Daarom zetten we nu de stap naar het oprichten van een gesubsidieerde school”, aldus Marty Smit.

Een democratische school kenmerkt zich door twee peilers; vrijheid en gelijkwaardigheid. Leerlingen beslissen zelf wat, hoe en wanneer ze iets leren, en zij kunnen meebeslissen over de invulling van hun leeromgeving. De rol van de leerkrachten is coachend en faciliterend. ,,Sinds mijn kinderen naar een democratische school gaan, komen zij weer helemaal tot leven. Doordat zij zelf kunnen beslissen over de invulling van hun lesrooster gaan ze met plezier naar de lessen. Daarnaast spelen zij veel op school en leren ze dus veel op sociaal en emotioneel vlak”, zegt Melanie Ronkes Agerbeek, een betrokken ouder.

Voor belangstellenden worden er op woensdag 30 augustus en vrijdag 15 september om 10:00 uur informatieochtenden georganiseerd in het Wijkcentrum Bezuidenhout West, aan de Jan Riebeekplein 90 in Den Haag. Aanmelden kan via info@demosdenhaag.nl Meer informatie over de school en het democratisch onderwijsconcept is te vinden op www.demosdenhaag.nl

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter