Nieuws
Verplichte CO2-registratie
Bedrijven met meer dan 100 medewerkers krijgen te maken met een CO2-rapportageplicht voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten. Deze gaat in vanaf 1 januari 2024. Mobiliteitsplatform Moby merkt dat er nog veel werk aan de winkel is: ,,Dit gaat een grote administratieve kluif worden voor bedrijven.”
De overheid wil bij bedrijven een belangrijke taak neerleggen om het Klimaatakkoord te behalen. Zij moeten dan ook een grote bijdrage gaan leveren om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen. Meer dan de helft van alle kilometers die worden afgelegd op de wegen is werkgerelateerd. Het doel van de overheid is om gezamenlijk 1 megaton CO2 te reduceren voor 2030.
Het totaal aantal kilometers moet geregistreerd worden met het daarbij behorende vervoersmiddel en type brandstof. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in woon-werkverkeer en zakelijk verkeer. Onder woon-werkverkeer wordt het verkeer van verblijfplaats naar werklocatie gerekend. Bij zakelijk verkeer spreekt de overheid over ritten die medewerkers afleggen tijdens werktijd voor de werkgever. De overheid wil hiermee inzicht krijgen in het aantal jaarlijkse zakelijke kilometers en gaat ook bekijken hoe organisaties verder kunnen verduurzamen.
Hein Medema (Moby): ,,Dit gaat een grote administratieve kluif worden voor organisaties. Wij merken dat bedrijven het lastig vinden om te anticiperen op de CO2-registratieplicht omdat het onduidelijk is wat de exacte eisen en richtlijnen zijn. Er zijn verschillende initiatieven ontstaan, maar veelal met een verschillende aanpak. Daarnaast is ook niet helemaal duidelijk in welke mate van detail er gerapporteerd moet worden. Dat zorgt voor verwarring.”
,,Iedere branche heeft zijn eigen aandachtspunten op het gebied van mobiliteit.  Zo kan het voor een multinational een stuk complexer zijn dan voor een kleinere organisatie en is er een andere aanpak nodig. Het is voor organisaties belangrijk om te bekijken hoe ze dit gaan inrichten – zowel praktisch als technisch – en welke hulpmiddelen ze hierbij gaan gebruiken.”
Meer informatie over de C02-registratie vind je hier
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter