Activiteiten
Ontdek 9 monumenten Rijkswaterstaat

Elk jaar, in het tweede weekend van september, zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland voor iedereen gratis toegankelijk tijdens Open Monumentendag. Ieder monument heeft een eigen verhaal. Door de jaren heen kregen zij te maken met restauraties, functieveranderingen, overstromingen en oorlog. Ook die van Rijkswaterstaat. Bezoek ze op zaterdag 9 september tijdens Open Monumentendag 2023. Ontdek jij wat er veranderd is door de jaren heen bij onze 9 geopende monumenten?

De vuurtorens, sluizen en tunnels zijn door de jaren heen flink veranderd. Sommige sluizen en tunnels dienden bijvoorbeeld tijdens de koude oorlog als bunker en veel vuurtorens zijn door de jaren heen van kleur en zelfs van patroon veranderd. Zo kreeg vuurtoren het Lage Licht in Westkapelle in de Tweede Wereldoorlog een camouflage jasje aan. Tijdens Open Monumentendag komen deze en andere verhalen tot leven en kun je zelf de verschillen door de jaren heen ontdekken.

Ontdek deze monumentale sluizen en tunnel of klim naar de top van een van de 5 vuurtorens en geniet van het spectaculaire uitzicht over zee. Verken de Haringvlietsluizen en loop door de machinekamer. Ontdek het verleden in de bunker-schuilkelder van de Hollandsche IJsselkering. En heeft u altijd al de hyacintvormige ventilatietorens van de Velsertunnel van dichtbij willen bewonderen? Dat kan nu.

Combineer bijvoorbeeld een bezoek aan de vuurtorens het Lage Licht en het Hoge Licht met molen De Noorman, de Moriakerk en het Dijk- en oorlogsmuseum in het Polderhuis. Op de website Open Monumentendag leest u meer over alle circa 5000 deelnemende monumenten.

Op deze website vindt u de verschillen door de jaren heen van de 9 Rijkswaterstaat monumenten, maar ook informatie over de activiteiten, openingstijden, adresgegevens en toegankelijkheid.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter