Nieuws
Maak kennis met de railtechniek van HTM

Op initiatief van Railforum zetten in heel Nederland verschillende bedrijven, bouwprojecten, stations en tentoonstellingen vol trots hun poorten open voor publiek tijdens de open raildagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Dan kan iedereen kan zien hoe boeiend de railsector is.

HTM zet op zaterdag 16 september van 10.00 tot 15.00 uurhaar deuren open op de locaties De Werf in Den Haag en ’s Gravenmade in Rijswijk. Iedereen is welkom om te kijken hoe men werkt aan  voertuigen en  infrastructuur.  Men mag het ook zelf proberen! Daarnaast kunnen MBO- en HBO-leerlingen kennis maken met HTM als bedrijf en leerschool.

Op de locatie ’s Gravenmade in Rijswijk laten de medewerkers van de afdeling infrastructuur zien wat er nodig is om iedere dag de trams goed op de rails te laten rijden waarbij de techniek de drijvende kracht is. Door het werk op de juiste manier op elkaar af te stemmen, zorgen zij voor een betrouwbaar railnetwerk.

Tijdens de open dag mogen belangstellenden zelf de aansturingen bepalen van het seinenstelstel van de Citadis voertuigen. Ze wisselen kleine componenten in een IXL (aansturingsruimte) en kijken wat dit voor impact heeft in het sein. Het wissel op  ‘s Gravenmade is elektrisch aan te sturen. Medewerkers laten zien waarom het belangrijk is om ter hoogte van de “witte stip” in de baan te stoppen met de tram en wat dit betekent voor de bediening van het wissel en wat het wissel doet.

Ook mogen belangstellenden in één van de wisselcomplexen zelf de spuitlans bedienen. Daarbij kunnen belangstellenden ook kort ervaren hoe zwaar het is om b.v. te temperen. Verder kunnen zij zien hoe het lassen aan een stuk spoor gaat en mogen zij een eigen trofee lassen en mee naar huis nemen.

Op de locatie De Werf laten de medewerkers van de afdeling Voertuigen bij de verschillende onderdelen zien,  wat zij doen om te zorgen voor de betrouwbaarheid van de trams. Technici demonstreren hoe zij de staat van de wielen controleren, inclusief het controleren op slijtage, beschadigingen of afwijkingen. Ze maken gebruik van gespecialiseerde gereedschappen en apparatuur om eventuele problemen te identificeren en aan te pakken.

Belangstellenden kunnen zien hoe de revisie van draaistellen wordt gedaan, Na het grondig inspecteren van onder andere de wielen, assen, vering, remmen, lagers en schokdempers worden de draaistellen indien nodig gerepareerd of vervangen.

Altijd al eens onder een tram willen kijken? Dat kan zeker deze dag. Onder begeleiding krijgen belangstellenden de kans om de verschillende componenten en systemen te bekijken die zich onder de tram bevinden. Ervaren technici zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en uitleg te geven over de werking van deze onderdelen.

Verder laten we zien hoe we het draaistel onderhouden van onze trams en krijgen de deelnemers uitleg over de bestuurderscabine. Wat zit daar allemaal in aan techniek? Te veel om op te noemen.

Mensen van HR/Recruitment zijn op deze dag op beide locaties aanwezig. Samen met een voorman/operationeel manager beantwoorden zij vragen en wie geïnteresseerd is in werken bij HTM, kan  ter plekke bij hen op speeddate. J

Nog niet genoeg OV gezien, ga dan ook even langs bij het Haags openbaar Vervoermuseum (HOVM). Het HOVM is zaterdag 16 september open van 10.00 tot 16.00 uur.

Maak een rit in een 71 jaar oude tram .In het museum is een kleine tentoonstelling over de ontwikkelingen van het openbaar vervoer. Daar komen verleden, heden en toekomst van het openbaar vervoer samen.
Er zijn vier tramritten om 10.30/ 12.00/ 13.30 en 15.00 uur. Een rit duurt een klein uurtje. In- en uitstappen bij het museum.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter