Nieuws
Van jeugdtheater tot Kraayenhof in Ludens

Dit is het programma vanTheater Ludens,   Burg. Feithplein 95  2273 BW Voorburg. Tel. 070 387 11 68: alleen tijdens openingstijden van de kassa . Kassa geopend: zaterdagmiddag tussen 14.00 – 16.00 uur en één uur voor iedere voorstelling.

Donderdag 21 september: Lunchconcert / Josje Goudswaard & Camilla van der Kooij / Tales in Music. Aanvangstijd: 12.30 uur. Toegangsprijs: € 9,00.

De viool is één van de mooiste en meest zangerige solo instrumenten, de piano één van de meest veelzijdige. Niet verwonderlijk dus, dat er zeer veel mooie muziek is geschreven voor de combinatie viool-piano! Violiste Camilla van der Kooij en pianiste Josje Goudswaard hebben voor komend seizoen een prachtig programma voor u samengesteld:  “Tales of Music”

Tales of Music bevat de onlangs herontdekte viool-pianosonate in D van Zdenek Fibich, een tijdgenoot van Smetana en Dvorak. De bladmuziek van deze zangerige, verhalende en sprookjesachtige sonate (Fibich groeide op in een huisje in het bos) is na bemiddeling van het Tsjechische consulaat door het British Museum aan Camilla en Josje beschikbaar gesteld.

Ook hoort u in dit programma Clair de Lune van Claude Debussy en het muzikale verhaal bij uitstek: de Dance Macabre van Camille Saint-Saëns in de door de componist zelf gearrangeerde versie voor viool en piano.

Violiste Camilla van der Kooij begon op haar 4e met vioolspelen en werd toen zij twaalf was toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zij won verschillende prijzen o.a. bij het Prinses Christina Concours en het Inter-Provinciaal Muziekconcours. Camilla is, behalve als violiste van het Tuschinski Trio, ook violiste van het Red Limo Quartet en The Analogues. Ze werkte met vele artiesten zoals Wende, Kensington en Janne Schra. Met het Red Limo Quartet speelde zij door heel Europa tijdens de tour van Eddie Vedder (Pearl Jam) en bij de vaste bezetting in de steigers van het tv-programma ‘Matthijs gaat door’.

Pianiste Josje Goudswaard begon op haar 5e met pianospelen en is afgestudeerd en gespecialiseerd in kamermuziek. Zij is pianiste van het Tuschinski Trio en van violiste Camilla van der Kooij. Josje schrijft alle arrangementen voor het Tuschinski Trio en ze componeert onder de internationale pseudoniem Donna Verdell muziek welke, behalve in Nederland, wordt uitgegeven in Duitsland, Zwitserland, Engeland en Australië bij uitgeverij Broekmans & van Poppel. In het najaar van 2019 verscheen haar eerste piano solo CD. Van de door haar gecomponeerde werken voor harp solo zijn maar liefst vijf stukken geselecteerd voor de harp syllabus 2020-2023 van het Trinity College in Londen.

Donderdag 21 september: Theater Cinema / The Whale / (VS 2022). Aanvangstijd: 20.00 uur. Toegangsprijs: € 9,00.

Drama van Darren Aronofsky. Met o.a. Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau, Ty Simpkins en Samantha Morton. Op het gelijknamige toneelstuk van Samuel D. Hunter gebaseerd drama over Charlie, een driehonderd kilo zware man die zich letterlijk aan het doodeten is. Hij is de walvis uit de titel, al slaat de titel ook op de walvis uit Moby Dick, het boek dat een belangrijke rol speelt in de film.

Tikje melodramatisch – zoals wel vaker bij de films van regisseur Aronofsky (Requiem for a Dream, The Wrestler, Black Swan) – maar zonder meer aangrijpend. Met uitstekende rollen van Fraser als Charlie, Stranger Things-actrice Sink als zijn boze dochter, en vooral Chau als verzorger Liz, die gek is op Charlie, maar ook de bergen voedsel voor hem koopt die zijn dood kunnen betekenen.  Bekroond met twee Oscars, voor Fraser en de make-up.

Vrijdag 22 september: Cabaret / Thjum Arts / Tijdloos Genot. Aanvangstijd: 20.30 uur. Toegangsprijs: € 17,50.

What you see is what you get! Een authentieke gast met doordachte humor.  “Thjum speelt in zijn voorstelling ‘Tijdloos Genot‘ een anti-held en dat doet hij met verve. Met zijn intelligente grappen kiest hij de route van het understatement. Arts brengt een droogkomische performance”. Dit schrijven anderen over hem, dan zal het wel zo zijn.

In 2012 besloot Thjum mee te doen aan de jaarlijkse talentenjacht van school met zijn eigen geschreven theatermonoloog. Het was een poging tot verbinden met zijn schoolgenoten, maar tot zijn grote verbazing moest iedereen lachen en bleek wat hij deed ‘comedy’ te heten. Hij won de tweede prijs: een bon voor de Free Record Shop.
Dat hij sinds de talentenjacht een enorme ontwikkeling heeft door gemaakt, blijkt als hij in 2018 mee doet aan het Amsterdams Studenten Cabaret festival en daar de Jury- en Publieksprijs wint. Niet veel later is hij ook finalist bij het Leids Cabaret festival en in 2021 wint hij de Jury- en Publiekprijs bij Cabaretfestival Cameretten.

Zaterdag 23 september: Concert / Carel Kraayenhof Quartet / Carel viert de tango. Aanvangstijd: 20.30 uur. Toegangsprijs: € 25,00.

Al 40 jaar samen met de liefde van zijn leven: de bandoneon! Carel Kraayenhof heeft dit jaar veel te vieren en daarom pakt hij flink uit. Samen met zijn ‘compañeros’ van het Carel Kraayenhof Quartet presenteert hij een theaterconcert met muziek van vier grote tango-componisten: Pugliese, Piazzolla, Salgán en Troilo. Vier bijzondere Argentijnse muzikanten en componisten die leefden op de hartslag van de tango.

Precies 40 jaar geleden speelde Carel trekharmonica in het Vondelpark. Hij werd aangesproken door een Argentijnse voorbijganger. “Ken je ook de bandoneon; het hart en de ziel van mijn stad, Buenos Aires?”

Een half jaar later keerde deze man terug uit Argentinië, om Carel dát te geven, wat zijn hele leven zal veranderen: de bandoneon. En Carel heeft de bandoneon nooit meer losgelaten, hij omarmt dit bijzondere instrument al 40 jaar.

Indringend, wrang, lyrisch en melodieus: alle muzikale stemmingen zijn ruim vertegenwoordigd in deze muzikale vertelvoorstelling. De geniale tango’s van Pugliese, Salgán, Troilo en natuurlijk Piazzolla worden versterkt door verhalen die worden verteld door de muzikanten zelf. Verhalen over vier Argentijnse mannen die muzikaal en persoonlijk innig verbonden waren en die ieder op hun eigen manier de schat van de tango in zich droegen. Maar ook persoonlijke verhalen van bijvoorbeeld Carel en zijn Argentijnse pianist Juan Pablo over hun ontmoetingen met hun geliefde maestro’s.  ‘Tango is de eerste glimlach op je gezicht, nadat je een zee van tranen bent overgestoken’

Zondag 24 september : Jeugdtheater / Valentijn Produktiehuis / Stapelgek 3+. Aanvangstijd: 11.00 uur. Toegangsprijs: € 10,50 (familietickets mogelijk, zie hiervoor de website).

Over bouwen, stapelen, doorzetten, en nooit opgeven. “Stapelgek” is een voorstelling voor kinderen vanaf 3 jaar gebaseerd op het stapelgekke prentenboek “Sjoerd en de Stapelstad” van Barry Menger en Mats Ganzeman.

Er wordt volop gebouwd in de stad. De grote mensen willen meer en meer, voller en voller. Zelfs zo vol dat er voor kinderen geen ruimte meer is om buiten te spelen. Eén van die kinderen, Sjoerd, wil later architect worden. Maar voor het zover is verzint hij een stapelgek plan. De voorstelling is zonder woorden, maar met veel (bouw)geluiden en grappige slapstick situaties. Met blokjes en stoere bouwers van hout voeren de spelers het spannende en gedurfde plan van Sjoerd uit. Een stapelgek verhaal over bouwen, doorzetten, volhouden en nooit opgeven.

Zondag 24 september: Concert / The Koos Mark Big Band / Muzikaleidoscoop deel 1. Aanvang: 15.00 uur. Toegangsprijs:  € 16,50.  

In 2022 werd het 50-jarig jubileum van de Koos Mark Big Band gevierd met vijf zeer succesvolle concerten in Theater Ludens. De concerten met thema’s zoals, “Musical History”, “Music for the Movies” en “The Big Band Year’s”, werden uitgevoerd voor een uitverkochte zaal met laaiend enthousiast publiek.

Het publiek werd – zowel in beeld als geluid – meegenomen aan de hand van de kenmerkende muziekfragmenten uit de historie van het thema. Bekende en minder bekende stukken brachten de sfeer en karakter van het thema volledig terug in de zaal aan de hand van speciaal voor het thema door Koos Mark gearrangeerde muziek. Het publiek genoot zichtbaar van elk thema en beloonde dat met een staande ovatie.

We zijn blij te kunnen aankondigen dat de Koos Mark Big Band in september 2023 terugkomt in Theater Ludens! Op zondag 24 september spelen zij het eerste concert in de reeks “Muziekaleidoscoop”. Kaleidoscopisch heeft de betekenis van veelkleurig, gevarieerd, bont en vanuit verschillende invalshoeken. Dezelfde diversiteit zoekt de Koos Mark Big Band ook in de samenstelling van haar concertprogramma´s.

Door de combinatie van unieke arrangementen en de daarbij gekozen beelden vertelt de band het verhaal en brengt u in de sfeer en de tijdgeest van de muziek. Voor de echte Big Band liefhebber zijn dit concerten die je niet mag missen, wees er snel bij, de ervaring leert dat de kaarten snel weg zijn!

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter