Nieuws
‘Tegenprestatie’ bijstandsontvanger valt verkeerd

De suggestie van wethouder Astrid van Eekelen dat een groep ontvangers van een bijstandsuitkering een ‘tegenprestatie’ zouden moeten leveren, is verkeerd gevallen in de gemeenteraad. Dat bleek bij een bespreking van de nota re-integratie en participatie die de bestuurder heeft opgesteld in een commissie van de gemeenteraad. Behalve vanuit de oppositiepartijen kwam er ook kritiek uit coalitiepartij D66.

Bij de groep gaat het om zo’n 1500 inwoners die nu als de ‘participatiegroep’ wordt aangeduid: mensen die al jaren bijstand krijgen en die daar niet meer, of heel moeilijk, uitkomen. Om hen beter te kunnen helpen willen B&W de komende jaren (2024-2025) 539.000 euro extra uittrekken.

De wethouder erkende dat het om ‘een rotwoord’ gaat. Het wordt echter in het landelijke beleid gebruikt en dat had de gemeente ‘overgenomen’. Van Eekelen stelde dat het niet gaat om een disciplinaire maatregel, niet om ‘duwen maar brengen’.

De wethouder schetste het beeld dat een ontvanger van bijstand niet snel aan werk te helpen is maar waarvoor ook geen geschikt vrijwilligerswerk kan worden gevonden. In die gevallen wordt met betrokkene gekeken wat er wel kan; een bezigheid of activiteit waardoor men actief is in de samenleving. ,,Het moet passen’’, aldus Van Eekelen die als voorbeeld het doen van boodschappen voor een oude en zwakke buurtbewoner noemde.

De wethouder toonde zich bereid een andere term dan ‘tegenprestatie’ te gaan gebruiken als de gemeenteraad daarvoor een goed alternatief bedenkt. ,,Prima’’, zo zei Van Eekelen.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter