Activiteiten
VoorleesExpress zoekt vrijwilligers
Het thema van de Kinderboekenweek (4-15 oktober) is dit jaar ‘Bij mij thuis’. Dit thema sluit naadloos aan bij het uitgangspunt van de VoorleesExpress. De vrijwilligers van de VoorleesExpress komen namelijk wekelijks thuis bij gezinnen waar kinderen moeite hebben met taal. Ze gaan samen lezen, praten en doen taalspelletjes doen. Gewoon op de bank of aan de keukentafel. Samen met ouders zoeken ze naar leuke manieren om de taalontwikkeling en lezen te stimuleren. De VoorleesExpress grijpt het thema van de Kinderboekenweek dan ook graag aan om enthousiaste voorlezers op te roepen om zich aan te melden als nieuwe vrijwilliger.
Kinderen die thuis actief worden gestimuleerd bij het verbeteren van leesvaardigheden presteren beter op school, en deze positieve invloed blijft gedurende de verdere levensloop aanwezig. Maar veel ouders vinden het, doordat ze zelf moeite hebben met taal en lezen, lastig om zelf thuis veel taal aan te bieden. Voor hen is voorlezen niet vanzelfsprekend. De vrijwilligers van de VoorleesExpress spelen een belangrijke rol door met kinderen talige activiteiten te doen. Zo laten ze kinderen en ouders ervaren hoe leuk dat is en dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Anne Heinsbroek, directeur Stichting VoorleesExpress: ,,De vrijwilliger komt een half jaar lang in de thuisomgeving en bouwt een band op met het gezin. Op die manier krijg je een uniek inkijkje in wat ouders belemmert, maar vooral ook waar ze goed in zijn en waar ze enthousiast van worden. Onze vrijwilligers kijken vervolgens op welke manier ze hierop met taalactiviteiten kunnen aansluiten. Daarmee is de kans het grootst dat ouders het zelf ook gaan oppakken. De nadruk ligt op plezier. Taal moet vooral leuk zijn. En het mooiste is dat uit onderzoek naar het effect van de VoorleesExpress blijkt dat deze aanpak ook echt een meetbaar effect heeft op de taalontwikkeling. Kinderen gaan significant vooruit in verhaalbegrip. Dus als vrijwilliger maak je echt het verschil.”
Ook vrijwilliger worden bij de VoorleesExpress? Kijk op www.voorleesexpress.nl
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter