Nieuws
Consulent op school verbindt zorg en onderwijs
Een vaste jeugdconsulent op school die nauw samenwerkt met onder andere de schoolmaatschappelijk werker en intern begeleider zorgt voor een betere verbinding tussen onderwijs en zorg. Dat blijkt uit de proef ‘Consulent op school’ die sinds december 2021 loopt op 8 basisscholen in de gemeente. Door het koppelen van een jeugdconsulent aan de scholen, kan de consulent op een eerder moment meedenken met de school en kan er sneller geadviseerd worden. Dit bespaart tijd en zorgt er voor dat schoolmedewerkers zich op hun eigen taken kunnen concentreren.

Naast de betere verbinding tussen onderwijs en zorg, is ook de drempel verlaagd voor ouders om hulp te vragen. De jeugdconsulent kan bijvoorbeeld met school en ouders in gesprek gaan over hoe hun kind het beste ondersteund kan worden. Dat betekent niet altijd dat er jeugdhulp wordt ingezet.  Medewerkers van de school bellen of mailen regelmatig met de jeugdconsulent voor korte vragen, wat zorgt dat aanmeldingen bij de gemeente soms ook voorkomen kunnen worden.

Gemiddeld is de inzet van een jeugdconsulent 3 uur per week per school. De gemeente is van plan de consulent op school blijvend te maken en het aantal basisscholen dat een consulent op school heeft, stapsgewijs uit te breiden. De gemeente wil de werkwijze in 2025 verder uitbreiden naar alle basis- en middelbare scholen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter