Nieuws
‘The Crash Club’ maakt rouw bij jongeren bespreekbaar

Iedereen crasht wel eens, of dat nu komt door een burn-out, het einde van een relatie of het verlies van een naaste. In het geval van verlies wordt de link niet altijd gelegd naar rouw. Het verlies van bijvoorbeeld een baan, een relatie of een vriendschap kan ook leiden tot een rouwproces. Rouw behoort niet exclusief tot de dood. Bij de in 2022 opgerichte Haagse Stichting The Mourning worden alle onderwerpen aangesneden. De stichting richt zich op jongeren tussen 17 en 35 jaar.

Directeur van stichting The Mourning en initiatiefnemer van The Crash Club is Ramona Verhoek. Zelf ging zij door een periode van rouw nadat ze betrokken raakte bij een zwaar auto-ongeluk. ,,Ik kreeg op die manier ook te maken met verlies en rouw: er was duidelijk een leven vóór en een leven na het ongeluk. Mij werd verteld dat ik te jong was voor zoveel verdriet. Verdere stimulatie om erover te praten, was er eigenlijk niet. Verlies hoort bij het leven, maar onze maatschappij voelt zich daar heel ongemakkelijk bij.’’ Mede daarom besloot Verhoek, die vanuit haar beroep als interieurarchitect geïnteresseerd is hoe er letterlijk en figuurlijk ruimte kan worden gecreëerd voor rouw, tot het oprichten van The Crash Club.

Elke bijeenkomst bestaat uit een minicollege en een creatieve opdracht, waarna er ook ruimte is om met elkaar in gesprek te gaan. Verschillende vragen worden behandeld, waaronder de zin en onzin over verlies en rouw, hoe om te gaan met emoties en waarom verdriet eigenlijk ook liefde is.
De start van The Crash Club is het eerste wapenfeit van Stichting The Mourning, maar er staat nog meer op de planning. Verhoek: ,,Voor het einde van het jaar komt er een expositie over rouw die samen met de deelnemers van de bijeenkomsten wordt vormgegeven. Daarnaast hebben we ook plannen voor activiteiten op festivals en workshops bij bedrijven en scholen. We streven ernaar dat het normaal wordt om over verdriet en verlies te praten, juist in deze doelgroep. We staan open voor elke vorm van samenwerking om dit doel te bereiken.’’

De eerste reeks van The Crash Club is inmiddels volgeboekt. De eerste bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 16 september in de Centrale Bibliotheek. De bijeenkomsten lopen tot en met november. Een nieuwe reeks bijeenkomsten start in december. Aanmelden kan via http://www.themourning.nl of door een e-mail te sturen naar post@themourning.nl

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter