Nieuws
Ergernissen in het verkeer
Eén op de zes automobilisten ergert zich snel aan andere weggebruikers in het verkeer. Dat blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van verzekeraar Univé. Bumperklevers en hardrijders zijn de grootste bron van irritatie, terwijl ook appende fietsers en wielrenners het moeten ontgelden. Johan Van den Neste, directeur Univé Schade, waarschuwt voor de risico’s, zeker wanneer irritatie in agressie overslaat. ,,Wanneer we bezig zijn ons gelijk of ons gram te halen, verliezen we focus. En afleiding is in het verkeer een recept voor ongelukken.”
Volgens 74 procent van de automobilisten roept agressief rijgedrag als bumperkleven en afsnijden van andere auto’s de meeste ergernis op bij hen. Bij 43% loopt de frustratie op over medeweggebruikers die veel te hard rijden en bij een kwart van de bestuurders zorgen auto’s die op de linkerbaan blijven plakken voor irritatie. Verder heeft 1 op 5 automobilisten een hekel aan auto’s die dubbel geparkeerd staan (21%) of die voor hun neus afslaan (21%).
Behalve medeautomobilisten geven ook andere verkeersdeelnemers aanleiding tot irritatie. Met maar liefst 50% is de appende fietser het minst populair onder autobestuurders. Kort gevolgd door wielrenners die op de provinciale weg de doorgang blokkeren (46%) en tweewielers die ’s avonds zonder licht ineens opduiken (43%). Eén op 3 automobilisten ergert zich groen en geel aan door rood lopende voetgangers (32%) en e-bikers die niet uitkijken (29%).
,,Gemoedsrust en concentratie van automobilisten zijn bepalend voor de veiligheid van hun rijgedrag. Ons onderzoek maakt duidelijk waardoor en in welke mate dit verstoord wordt door andere verkeersdeelnemers”, aldus Johan Van den Neste. ,,Zeker wanneer er sprake is van agressief of hufterig rijgedrag van medeweggebruikers ligt irritatie bij veel bestuurders al snel op de loer. En nooit ver van het spreekwoordelijke kleine hoekje waarin ongelukken zich bevinden.”
Een tolerante, respectvolle houding en een gezonde dosis zelfbeheersing zijn volgens Van den Neste de sleutel. ,,Ten slotte worden de meeste verkeersfouten onbewust gemaakt en is niemand op pad gegaan om precies jou in de weg te zitten.” Toch laat het onderzoek zien dat niet iedereen die zienswijze deelt. Eén op 8 bestuurders is minstens één keer uit de auto gestapt om de confrontatie op te zoeken en bijna een kwart (23%) maakte het omgekeerde mee. Ook geïrriteerd getoeter, handgebaren en afgesneden worden overkwam een meerderheid van de bestuurders. Hoe doeltreffend dat is, is de vraag. Bij een deel van de respondenten die voor een confrontatie koos, overheersten achteraf gevoelens van schuld, schaamte en ongemak.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter