Nieuws
Nieuwe bibliotheek flink duurder

De verbouw en inrichting van Fluitpolderplein 12 tot bibliotheek Leidschendam gaat meer kosten dan de 3,25 miljoen euro die er eerder voor is uitgetrokken. Dat wordt zeker 3,9 miljoen euro maar of het daarmee lukt is nog onzeker. Bovendien moeten maatregelen ter verduurzaming van het pand nog gefinancierd worden, net als de inrichting van de buiten ruimte. Voor beiden is zeker extra geld nodig.

Dat bleek tijdens een door de gemeente georganiseerde informatieavond over de nieuwe bibliotheek Leidschendam. Die zit nu nog bij MBORijnland op Fluitpolderplein 5. Als alles voorspoedig verloopt kan de aanbesteding voor de werken Fluitpolderplein 12 in het voorjaar van 2024 plaats vinden. Overigens zitten er nu nog drie onderhuurders in het pand. Die moeten nog andere ruimten zien te vinden.

De nieuwe bibliotheek moet ‘van Leidschendam’ worden. Het gebouw zou open moeten zijn als dat gewenst wordt door wijkbewoners. Die moeten er zelf ook initiatieven in kunnen ontplooien.

De verbouwing moet ertoe leiden dat het hoogteverschil tussen buiten en binnen verdwijnt. De hoekige gevel wordt halfrond; de buitenmuur daar wordt een glaswand. Voor de ingang komt een plein met een luifel aan de gevel

Binnen komt een centrale open ruimte met een café. Aan de zijkanten van die open ruimte komen boekenrekken. Verder zijn een jeugdafdeling en e-lab voorzien, een kookstudio, een jong adults afdeling, studieplekken, studio’s en lokalen, een leestafel, een podium om vanuit de centrale ruimte (plek voor 80 mensen) presentaties en voorstellingen te kunnen volgen, een voorziening waar inwoners hulp en advies kunnen krijgen (sociaal domein) en een balie voor jongereneducatie. De organisaties die samenwerken in het programma Sterk voor Noord willen de nieuwe bibliotheek ook gaan gebruiken.

Het geheel moet een huiskamer worden; een behaaglijke plek met interessante onderdelen. Waar men kan denken, maken en praten. Het is de bedoeling dat bezoekers niet alleen dingen komen ‘halen’ maar ook komen ‘brengen’ (activiteiten die men zelf organiseert).

De gemeente beziet nog of in het pand Fluitpolderplein 10 sociale partners gehuisvest kunnen worden. Het is de bedoeling dat de velostrada die nu over het plein loopt wordt omgezet in een route waar de fiets te gast is. De ingang naar de parkeerfaciliteit onder Fluitpolderplein 5-9 moet verdwijnen. Door de ingreep velostrada en parkeerfaciliteit moet het Fluitpolderplein weer een echt plein worden.

De bibliotheek zat tot 2013 op Fluitpolderplein 12. Toen verhuisde men naar de overkant op nummer 5. Fluitpolderplein 12 stond sindsdien de meeste tijd leeg. Het gebouw zelf stamt uit de tachtiger jaren. De gemeente maakte eerder bekend dat er 325.000 euro per jaar bespaard kan worden als de bibliotheek terugkeer naar nummer 12.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter