Nieuws
Aanleg warmtesysteem Binckhorst

Heijmans energie b.v. gaat samen met Essent Energy een collectief warmtesysteem ontwerpen, realiseren, beheren en exploiteren op de Binckhorst, gebied Trekvliet-Maanweg. De gemeente Den Haag heeft met de combinatie een contract gesloten met een looptijd van 45 jaar. Nieuw te bouwen woningen worden verplicht op het systeem – dat ook koude gaat leveren – aangesloten. Het gaat om 5.000 tot 7.500 woningen en meer dan 110.000 m2 bedrijfsruimte.

De eigenaar van de panden betaalt een aansluitbijdrage. De gemeente bepaalt maximum tarieven voor af te nemen warmte/koude. Het systeem komt er op basis van het Warmteplan Binckhorst waarmee de Haagse gemeenteraad in 2021 instemde. B&W stellen dat het systeem energiezuinig is en goed is voor het milieu. In het contract met de combinatie zei eisen inzake leverzekerheid, betrouwbaarheid, duurzaamheid en klantbetrokkenheid opgenomen. Er staan ook eisen wat betreft ‘energie prestatie’ in.

Het energiesysteem maakt gebruik van lokale bronnen. Het gaat om warmte en koude uit de ondergrond (bodemenergie) en om warmte uit oppervlaktewater en drinkwater (aquathermie). Het is uniek in Nederland dat op deze schaal warmte uit drinkwater wordt gehaald. De energie wordt in de winter gebruikt om de panden te verwarmen en in de zomer om de panden te koelen. En daarnaast voor warm water uit de kraan.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter