Nieuws
Gemeente sloot in 2021 deal met ontwikkelaar Vlietland

B&W hebben op 6 juni 2021 een zogenoemde anterieure overeenkomst gesloten met de ontwikkelaar DLR voor de bouw van 222 recreatiewoningen in natuur- en recreatiegebied Vlietland. Een anterieure overeenkomst is feitelijk een afspraak over het ontwikkelen van een perceel grond (grondexploitatie).

In de overeenkomst verplicht de gemeente zich tot het volgende:

= De gemeente zal op de grondslag van een door DLR opgestelde goede ruimtelijke onderbouwing en het ingediende herzieningsverzoek van het vigerende bestemmingsplan uit 2005, de planologische maatregel zo snel mogelijk in procedure brengen en zich inspannen dat deze op voortvarende wijze de procedure doorloopt en op een zo kort mogelijke termijn formele rechtskracht krijgt,

= De gemeente spant zich in ten opzichte DLR om de (omgevings)vergunning(en) die voor de uitvoering van het project nodig zijn, direct na indiening van elke aanvraag in behandeling te nemen en binnen de gestelde wettelijke termijnen af te handelen, dan wel te doen afhandelen voor zover dat niet tot haar eigen taak behoort,

= De gemeente heeft een inspanningsverplichting om te bevorderen dat eventuele in verband met de te verlenen vergunningen essentiële goedkeuringen of toestemmingen van hogere overheden tijdig zullen worden verleend. DLR is zich daarbij bewust van de publiekrechtelijke verantwoordelijkheid van de gemeente ten aanzien van publiekrechtelijke besluitvormingsprocedures.

In de overeenkomst staat ook een artikel dat er zijdens de gemeente niet gesproken kan worden van toerekenbare tekortkoming als de gemeente publieksrechtelijke handelingen verricht die niet in het voordeel zijn van de aard of de strekking van de anterieure overeenkomst of van de voortgang van het project. Bij publieksrecht gaat het om regels over de verhouding tussen overheid en burger.

Medio 2021 zat er in het Raadhuis nog een coalitie van VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie-SGP. Die is na de gemeenteraadsverkiezing van maart 2022 vervangen door een combinatie van VVD, GBLV en D66.

De anterieure overeenkomst werd getekend ver voordat B&W een ontwerp bestemmingsplan Doorontwikkeling Vlietland Noord uitbrachten (29 maart 2022). Dat ontwerp is een wijziging op het bestemmingsplan 2005. De wijziging betreft met name het omzetten van hoogbouw recreatiewoningen in Vlietland naar laagbouw. Het ontwerp lag in 2022 ter inzage. Daar zijn zo’n 40 ‘zienswijzen’ op ingediend. B&W behandelen die nog steeds. Of het ontwerp nog wordt aangepast is onduidelijk. B&W willen het stuk begin 2024 bij de gemeenteraad neerleggen. Dat is ruim een jaar later dan eerder gepland.

In de anterieure overeenkomst staan geen bepalingen inzake planschade mocht de gemeenteraad het bestemmingsplan waardoor de bouw van de 222 woningen mogelijk zou worden, afwijzen dan wel wijzigen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter