Nieuws
Zuid-Holland neemt regie bij ontwikkeling windenergie
In het Klimaatakkoord heeft de provincie Zuid-Holland afspraken gemaakt met het Rijk en gemeenten om zich in te zetten voor het opwekken van duurzame energie. Een belangrijk onderdeel daarvan is windenergie. In het nieuwe coalitieakkoord ‘Krachtig Zuid-Holland 2023-2027’ hebben de coalitiepartijen opgenomen dat de provincie meer regie neemt op de ontwikkelingen rond windenergie. Dat is hard nodig, omdat de klimaatverandering steeds ernstiger vormen aanneemt, het energienet volloopt en de energiekosten oplopen. Om uitvoering te geven aan het nieuwe coalitieakkoord worden dit najaar verkennende onderzoeken uitgevoerd naar mogelijke locaties voor windenergie.

Windenergie levert een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen voor meer duurzame energie. De provincie is bevoegd gezag voor windenergieprojecten met een opwek groter dan 5 megawatt (twee grote windturbines of meer). Zuid-Holland is een drukbevolkte provincie met weinig open ruimte waar we zuinig op moeten zijn. Daarom is de provincie terughoudend met zonne-energie op land en zet zich in voor een goede inpassing van windenergie in het landschap. De provincie werkt nauw samen met partners in de regio aan windprojecten met gemeenten in de Regionale Energiestrategieën (RES), waar gemeenten, waterschappen en provincie samenwerken om te onderzoeken en bepalen wat de beste locatie is om zon- en windenergie in de regio te ontwikkelen.

In het nieuwe coalitieakkoord staat dat de provincie de afspraken uit het klimaatakkoord en met de energieregio’s nakomt en onder meer de realisatie van tientallen nieuwe windmolens mogelijk gaat maken. Voor de realisatie van wind op land is de landschapskwaliteit een belangrijk kader. Nieuwe windturbines worden zo goed mogelijk ingepast in het landschap en sluiten aan bij de omgevingskenmerken. In samenwerking én participatie met omwonenden en andere belanghebbenden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter