Nieuws
Plan voor gezond en actief leven

Het verkleinen van gezondheidsachterstanden van inwoners in Leidschendam-Noord (Prinsenhof, De Heuvel en Amstelwijk), Voorburg Midden, Voorburg Bovenveen en Leidschendam-Zuid; het nastreven van een gezonder gewicht voor alle inwoners, een beter ervaren gezondheid, met bestaanszekerheid en meer regie op eigen leven; het versterken van de sociale basis om de mentale gezondheid te verbeteren, met nadruk op eenzaamheid, stress en depressie. Met name de mentale gezondheid van jongvolwassenen (18 tot en met 25 jaar) is achteruit gegaan sinds de coronacrisis.

Dat staat in het Plan van aanpak gezond en actief leven dat wethouder Marcel Belt heeft gemaakt. Basis vormt het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) van het kabinet. Daarin worden gemeenten opgeroepen om sterker de verbinding te maken tussen gezondheid, sport, bewegen en sociale basis. De ambitie is een gezonde generatie in 2040, met weerbare, gezonde mensen die kunnen opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving.

‘Ons hoofddoel is een gezonder Leidschendam-Voorburg. We zetten de ambities van het lokaal preventieakkoord door, waarbij we de inzet om deze doelen te bereiken verbreden. Samen met inwoners en partners werken we integraal aan een gemeente waar kinderen een goede start maken en daar hun leven lang profijt van hebben. Met actieve volwassenen, die fit hun pensioen in gaan. En met ouderen die veel gezonde levensjaren hebben en zo lang mogelijk mee kunnen doen in de samenleving. Om stap voor stap richting de gezonde generatie te werken, worden in dit plan van aanpak verschillende activiteiten beschreven voor de jaren 2023 tot en met 2026’, aldus Belt.

Als doelstellingen formuleert hij:

= Gezondheidsachterstanden worden teruggedrongen, met name in Leidschendam-Noord, Voorburg Midden, Voorburg Bovenveen en Leidschendam-Zuid. Meer kinderen maken een kansrijke start. Toename van jongeren op gezond gewicht, met name in Leidschendam-Noord, Voorburg Bovenveen en Leidschendam-Zuid. Toename van volwassen inwoners op gezond gewicht. Meer inwoners sporten en bewegen. Vergroten van gezondheidsvaardigheden onder inwoners van Voorburg Bovenveen, Voorburg-Noord en Leidschendam-Noord. Terugdringen van overmatig middelengebruik onder jongeren en volwassenen. Kinderen en jongeren groeien rookvrij op,

= Een gezonde leefomgeving. Inwoners wonen in een buurt die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten, spelen en sporten in de (openbare) buitenruimte. Bij besluitvorming over de fysieke leefomgeving wordt kennis over gezondheidsbevordering én gezondheidsbescherming toegepast,

= Versterking van de mentale weerbaarheid en mentale gezondheid. Mentale gezondheid meer bespreekbaar maken onder jongeren (12-27 jaar). Inwoners weten waar ze laagdrempelig terecht kunnen voor mentale ondersteuning en krijgen handvatten om met hun mentale gezondheid aan de slag te gaan,

= Een sterke lokale sociale basis met een goede sociale samenhang en laagdrempelige toegankelijke voorzieningen waar mensen op elkaar kunnen terugvallen en meedoen in de samenleving. Ontwikkelen van een visie op de sociale basis. Bevorderen van sociale cohesie door een stimulans van kansrijke initiatieven vanuit de vraag van de inwoner. Passende ondersteuning voor mantelzorgers om overbelasting te voorkomen. Eenzaamheid wordt voorkomen en aangepakt onder jongeren, ouderen en mensen die moeite hebben met rondkomen. Voorkomen en aanpakken van sociaal-psychische problemen door middel van welzijn op recept. Ouderen zijn voorbereid op de toekomst.

Voor alle plannen is dit jaar 1,15 miljoen euro beschikbaar. Dat daalt geleidelijk naar 0,9 miljoen euro in 2026. Het geld wordt door de rijksoverheid als subsidie beschikbaar gesteld.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter