Nieuws
Geheimhouding stukken Vlietland opgeheven

De gemeenteraad heeft unaniem besloten de geheimhouding op een tweetal stukken betreffende het bouwplan voor natuur- en recreatiegebied Vlietland op te heffen. Dat betekent echter niet dat de stukken nu meteen openbaar worden. Ze kunnen echter wel volwaardig onderdeel vormen van procedures in het kader van de Wet open overheid (WOO).

Dat is de uitkomst van een debat in de gemeenteraad. Het gaat om een advies dat de externe onafhankelijke jurist mr. T. Lam aan de gemeenteraad over het plan uitbracht en om een stuk waarin het advies-Lam is samengebracht met eerdere adviezen van een juridisch ambtenaar aan B&W alsmede de opinie van de huisadvocaat van de gemeente, La Gro Geelkerken.

De PvdA (Jochem Streefkerk) had een amendement ingediend op het voorstel om beide stukken, plus een notitie over het risico op planschade mocht de gemeenteraad het bouwplan wijzigen en/of afwijzen, geheim te verklaren. Dat zou ook gelden voor WOO-procedures nu en in de toekomst, alsmede eventuele rechtszaken.

De PvdA vond dat alleen het stuk planschade geheim kon blijven, de andere twee niet. Het amendement was mede ingediend namens GroenLinks, CDA en SP.

Vlak voor het debat in de gemeenteraad besloot D66 het amendement ook mede te tekenen. Fractieleider Wouter Jorissen sprak over ‘een heel complex dossier’. D66 is ‘in beginsel’ voor openbaarmaking van de stukken. Of dat ook gaat gebeuren hangt echter af van de uitkomst van WOO-procedures. Uiteindelijk zal de gemeenteraad aan de hand van die procedures een besluit ter zake moeten nemen.

Jorissen stelde dat bij een uiteindelijk besluit de lange termijn belangen van de gemeente, en daarmee ook van de inwoners, geborgd moeten zijn. Uit de WOO-procedures moet blijken of die lange termijn belangen worden geraakt en zo ja hoe.

In het debat spraken Walter Rosbenders (PvdA) en Frank Wilschut (ChristenUnie) ook hun steun uit aan het amendement van de PvdA.

Namens de VVD stelde Louise Kortman dat die partij met de kwestie ‘worstelt’. Zij wees erop dat alle partijen op11 juli tijdens een besloten vergadering van de gemeenteraad hadden ingestemd met geheimhouding. Dat leverde haar terechtwijzingen op van Jochem Streefkerk en Ed van der Schaft (SP). Pas bij de stemming bleken de liberalen ook voor het voorstel van de PvdA.

Voorafgaand aan het debat stelde burgemeester Martijn Vroom dat het voorstel tot geheimhouding van de drie stukken niet van B&W afkomstig was doch van het presidium van de gemeenteraad (daarvan is hij zelf voorzitter, red.). Zijdens B&W voerde ook niemand het woord.

Tevens hield hij insprekers voor dat het niet over de inhoud van de Vlietland-kwestie ging. Daar mocht dus niet over gesproken worden. Op verzoek van Ed van der Schaft (SP) besloot een meerderheid van de gemeenteraad daar echter ‘soepel’ mee om te gaan, aangezien de insprekers al in de zaal waren met hun uitgeschreven bijdragen, en zulks niet wisten.

De burgemeester waarschuwde dat het bespreken van geheime informatie een misdrijf is waaraan zwaar getild zou worden. Tenslotte gaf hij aan met de griffier en de fractievoorzitters glasheldere regels te gaan opstellen hoe omgegaan moet worden met WOO-verzoeken en geheimhouding van stukken.

Jochem Streefkerk zei dat het presidium in deze zaak nu een inhoudelijk standpunt had ingenomen. Hij wees dat af aangezien het presidium tot nu toe wordt beschouwd als ‘agendacommissie’. Voorts stelde hij dat de gemeenteraad in de persoon van de griffier pas besluiten over WOO-verzoeken Vlietland moet nemen na overleg met ‘een aantal gemeenteraadsleden’ dan wel ‘de fractievoorzitters’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter