Nieuws
Groentip: Boerenwormkruid goed voor biodiversiteit
Een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ‘Wie nu knalgele bloemen in een al dan niet verdorde berm ziet, heeft een grote kans dat hij het boerenwormkruid heeft gevonden. En deze toekomstbestendige plant ga je zeer waarschijnlijk vaker zien, want in het sterk verdrogende en voedselrijke Nederland zingt deze plantensoort de drogere zomers prima uit. En dat is goed nieuws voor onze insecten.
Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) is een plant die ongeveer 1 tot 1,20 meter hoog wordt. Kenmerkend is dat zijn bloem bestaat uit een bloemhoofd met tientallen kleine bloemen. De meeste bloemhoofden van boerenwormkruid hebben alleen buisbloemen. Kijk je goed, dan kan het zijn dat je bloemhoofdjes ontdekt waarvan de buitenste bloemen hele kleine lintbloemetjes hebben. Onmiskenbaar zijn ook de bladeren. Om ze maar even met botanische termen te omschrijven: het zijn 5 tot 25 centimeter lange, veerspletige tot veerdelige bladeren met lancetvormige, grof gezaagde slippen. Het is maar dat je het weet.
Voor wie zich hier geen voorstelling bij kan maken: bekijk deze mooie foto goed. Dit boerenwormkruid vonden we in de berm aan de Appelgaarde in Voorburg. Mocht je in het veld nog steeds twijfelen of je boerenwormkruid hebt gevonden, gebruik dan je neus. Boerenwormkruid heeft een sterk kruidige geur. Veel soorten insecten maken dankbaar gebruik van de voeding-, nest- en overwinteringsmogelijkheden die boerenwormkruid biedt. Meerdere soorten vlinders, snuitkevers en bloemwantsen zijn zelfs afhankelijk van boerenwormkruid. Voor de biodiversiteit is het dus goed om deze soort in de berm of tuin te hebben staan’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter