Mening
U zegt het maar: Onkunde bij gemeenteraad en B&W

‘Geachte burgemeester en voorzitter van de gemeenteraad,

Ik viel dinsdagavond bij de behandeling van de geheimhouding van stukken van Vlietland door de raad van mijn stoel in verband met de onkunde bij de gemeenteraad en college van B&W met betrekking tot de interpretatie van hoe de WOB (Wet openbaarheid van bestuur) en WOO (Wet open overheid) werkt(e). De constante jurisprudentie is op de aan de orde zijnde kwesties aanvullend op de wet al meer dan duidelijk. U heeft helemaal niet de ruimte om veel onderdelen zelf te interpreteren, zoals u aankondigde. De wet is leidend.

Recent is er een nieuw handboek openbaarheid van bestuur door mr. E.J. Daalder (staatsraad en hiervoor landsadvocaat Pels & Rijcken) uitgebracht.  Ik adviseer u deze aan te schaffen en te bestuderen. Naast uw theologische kennis krijgt u zo ook meer kennis van het bestuursrecht. Ik vond de hiervoor genoemde discussie in de raad onprofessioneel en u werd kennelijk ambtelijk inhoudelijk slecht ondersteund.

Ook een advies van een advocaat onafhankelijk noemen is als vloeken in de kerk. Een advocaat mag alleen de belangen van zijn cliënt behartigen. Daar moet ook altijd in zijn belangenbehartiging op in gezet worden. Er is bij velen in de raad niet alleen een juridische kennisachterstand, maar ook geen dossierkennis. Ingewikkeld is dit laatste niet – zoals dinsdag werd gesteld – maar er moet door het college wel de moeite gedaan worden het eerlijk met ook alle relevante nuances uit te leggen. Pas dan zijn ze een volwaardige gesprekspartner om deel te nemen aan deze besluitvorming.

Normaal zou ik op een andere wijze in uw richting communiceren. U bent ook portefeuillehouder bestuurlijke en juridische zaken. Daarom op deze kritische wijze, omdat ik nu meerdere keren in onze gemeente waarneem hoe slecht de democratie op vele vlakken  wordt ingevuld. De transparantie is er ook niet. Ik vind het niet meer respectvol. Ik kan u helaas vele voorbeelden noemen. Mijn commentaar is opbouwend bedoeld. Het vele onnodige procederen door de gemeente kan ook anders en minder. Ook gisteren werd door u aangehaald dat een verdere inhoudelijke ontknoping en nadere interpretatie bij de bezwaar- en beroepsprocedures eerst aan bod zou komen.

De voorzitter van de klachtencommissie heeft een aantal jaren geleden in zijn jaarverslag al aangedrongen op een verhoging van de juridische kwaliteit bij onze gemeente. Er is niets mee gedaan. De column destijds in de NRC van Joep van ’t Heck met betrekking tot de gerechtelijke uitspraak over de begraafplaats in Voorburg is exemplarisch.

Daar dinsdag de risicoanalyse (planschade, red.) onterecht geheim werd verklaard, verwijs ik u onder andere naar de in de onderwerp aanduiding genoemde stukken.

Met vriendelijke groet, A. Timmer-van der Hoeven (gepensioneerd sr. juridisch adviseur van een provincie en een grote gemeente)’.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter