Mening
Franks column: Moeilijk

De kogel is door de kerk: de gemeenteraad heeft een aantal stukken rond een gewijzigd bestemmingsplan Vlietland om de bouw van 222 recreatiewoningen mogelijk te maken, niet geheim verklaard. Beetje pijnlijk voor het college dat in het afgelopen jaar nou niet echt uitblonk in transparantie en het doorleefd hebben wat de Wet Open Overheid betekent. Maar laten de tegenstanders van het gewijzigde (nieuwe?) bestemmingsplan zich niet rijk rekenen. De trukendoos van een onwillige overheid is vrijwel eindeloos.

Wat wel geheim is gebleven, is het document over de planschade: de schadevergoeding die de ontwikkelaar zou kunnen krijgen. Die kaart zal door het college vast weer gespeeld gaan worden: de gemeente is onbetrouwbaar in de richting van de ontwikkelaar en het kost de gemeente miljoenen aan schadevergoeding als het nieuwe bestemmingsplan niet wordt goedgekeurd.

Uit het verslag van Vlietnieuws doemt het beeld op dat de VVD als enige nog wat tegensputterde als het ging om het niet geheim verklaren van de stukken. GBLV had de verdediging van haar eigen wethouder al opgegeven door mee te gaan in het amendement van Jochem Streefkerk van de PvdA waarin om openheid werd gevraagd. Voor zijn actie een oprecht compliment.

De fietsers in de Herenstraat staan ook weer op de politieke agenda. Op zaterdag is fietsen daar verboden, maar daar houden zich niet alle fietsers aan. En ziet! Afgelopen zaterdag was er een blik handhavers losgetrokken die er lustig op los stonden te bekeuren of te waarschuwen. Zo moeilijk is het dus allemaal niet. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat die handhaving op zaterdag weer is verdampt. Het aantal auto’s, scooters en bromfietsen in de Herenstraat is overigens stevig afgenomen na het introduceren van de camera’s die overtreders van het inrijverbod vastleggen.

Bij de sluisbrug in Leidschendam staan ook camera’s. Niet tegen fietsers, maar tegen zwaar verkeer dat niet over de brug mag. Door omwonenden wordt getwijfeld of die camera’s wel aan staan, omdat er dagelijks zwaar verkeer over de brug zou rijden. Misschien ook daar eens een blik handhaver opentrekken? Zo moeilijk kan dat toch ook niet zijn?

Tot slot de Max Health Club op Westvliet, waar burgemeester Van Zanen van Den Haag afgelopen januari het startschot gaf voor de verbouwing en met Frits Wester deze week de eerste baantjes in het zwembad zwom. Waarom zagen we daar de burgemeester van Leidschendam-Voorburg in speedo en met goddelijk lijf niet? Heel simpel: Westvliet valt binnen de gemeentegrenzen van Den Haag. Het is wel opvallend. De burgemeester van Den Haag had ik nog nooit op Westvliet zien optreden. Laten we hopen dat het hem niet naar meer smaakt.

In maart 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

(Frank Rozenberg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter