Nieuws
Informatieavonden afvalbeleid

De gemeente organiseert in oktober/november vijf informatieavonden over het afvalbeleid. Aanwezigen kunnen daarbij aangeven hoe de gemeente hen nog beter kan helpen van het afval af te komen en welke verbeteringen in het beleid nodig zijn. Op basis van de avonden wil de gemeente een enquête houden onder alle inwoners. Begin 2024 zou de gemeenteraad zich over het gewenste beleid moeten uitspreken. Dat kan dan in 2025 worden ingevoerd.

Dat blijkt uit een brief van de wethouders Marcel Belt en Philip van Veller aan de gemeenteraad. Medio oktober worden inwoners per brief uitgenodigd voor de informatieavonden. Daarbij krijgen ze dan ook een folder over het afvalbeleid.

Aanleiding voor het geheel vormt het feit dat inwoners nog steeds veel spullen in het restafval gooien die er niet in horen. Van het restafval is 31 procent GFT (groenafval), 10 procent PMD (plastic/metaal/drankverpakkingen), 10 procent papier/karton, 4,6 procent glas en 3,9 procent textiel. Die spullen kunnen allemaal gescheiden worden en via andere containers worden verwerkt. Dat levert nog geld op ook.

De wethouders stellen dat de hoeveelheid restafval dit jaar al met 3,4 procent is gestegen terwijl de hoeveelheden gescheiden afval dalen. Het gemeentelijk beleid is erop gericht de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar te beperken tot 100 kilo. Vorig jaar lag dat bij 212 kilo. Gebleken is dat maar heel weinig van het afval dat mensen zelf scheiden wordt afgekeurd (1,4 procent). Die afkeur is echter vele malen groter bij ondergrondse containers. Bij PMD zelfs 88 procent. Via nascheiding wordt nu getracht daar toch nog waardevolle grondstoffen uit te halen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter