Mening
Blog: Misleiding

Op het Raadhuis hanteren ze de stelregel dat altijd eerst de gemeenteraad wordt geïnformeerd en pas daarna de buitenwereld/pers. Die regel wordt zelfs ‘misbruikt’ voor gevallen waarbij een lastige persvraag wordt gevolgd door een vraag van een gemeenteraadslid. Dan moet de pers wachten op het antwoord dat aan het raadslid wordt gegeven. Vaak pas vele weken later. Maar dat terzijde.

Voor de presentatie van de begroting 2024-2027 hadden ze op het Raadhuis iets bedacht. Een bijeenkomst van B&W met de pers. De journalisten werden via een filmpje met daarin een hoofdrol voor VVD-wethouder Philip van Veller (financiën) uitgenodigd voor de sessie op maandag 25 september 17.00 uur. Daar kon men ‘als één der eerste’ de begroting lezen.

Op dinsdag 26 september verscheen er een bericht op de site van de gemeente met als kop ‘Goed nieuws voor 2024 en 2025: ruimte voor ambities met een sluitende begroting’. Er stond geen cijfer in het stuk (!), alleen maar alinea’s over de plannen van B&W.

Nu kent de gemeentelijke site ook een rubriek ‘ingekomen stukken’ als het gaat om documenten die bij de gemeenteraad terecht komen. En daar waren de begrotingsstukken dus niet te vinden. Vergeten?

Nee, zo bleek, de begroting was, bewust, ingeboekt bij de stukken die in de week van 18 tot 22 september naar de gemeenteraad gezonden werden. Dat inboeken gebeurde echter pas nadat de week voorbij was. Een fraai staaltje van misleiding dus.

Het wordt echter nog bonter. Gevraagd naar de gang van zaken laat men vanuit het Raadhuis weten dat de gemeenteraadsleden de stukken ‘onder embargo’ hadden gekregen.

Huh? Onder embargo betekent een verbod op publicatie. Maar gemeenteraadsleden publiceren niets. Het embargo gold dus voor de lijst ingekomen stukken. Daarop mocht de begroting niet verschijnen.

En waarom niet? Om het persmoment van B&W met de pers niet te verstieren. De goede sier die burgemeester en wethouders daar wilden maken mocht niet doorkruist worden door publicaties waaruit mogelijk iets anders zou blijken.

Bij de start van het persmoment werden de stukken openbaar, claimt het Raadhuis. Niet dus. Er werd pas een dag later zijdens de gemeente kond van gedaan. Dat een lijst ingekomen stukken van week eerder nog even werd ‘bijgewerkt’ om de gang van zaken te verdoezelen, maakt het er ook niet beter op.

De hele gang van zaken toont aan waar het B&W echt om gaat: niet om de inhoud maar om de schone schijn, het plaatje naar buiten. Dat is het hoogste goed. En daar moet alles voor wijken. Ook de waarheid.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter