Nieuws
Geen overeenkomst over jeugdflat Leidschendam

Er bestaat geen anterieure overeenkomst tussen de gemeente en de 1828groep over de bouw van een jongerenflat met 138 appartementen, Vlietweg 3 Leidschendam. Er lag wel een intentieovereenkomst uit juli 2022 maar die is inmiddels verlopen.

Een anterieure overeenkomst wordt aan het begin van een bouwproject gesloten, voordat een (grond) exploitatieplan er ligt. Feitelijk gaat het om afspraken voor het ontwikkelen van een bepaald perceel.

In september 2020 lag er al een ontwikkelvisie voor Vlietweg 3. De gemeente had toen alleen bezwaar tegen het aantal vierkante meters kantoor/werkruimte in de flat. In juli 2022 gaf de gemeente aan bereid te zijn tot medewerking voor de uitvoering van het plan. Er moest wel een haalbaarheidsonderzoek worden gedaan en er moest bewonersparticipatie starten.

De intentieovereenkomst liep op 31 december 2022 af tenzij er op dat moment een anterieure- en koopovereenkomst lag (voor gemeentegrond, nodig voor het bouwplan, red.) Die overeenkomsten waren er toen niet.

De intentieovereenkomst kon ook doorlopen mits beide partijen voor het aflopen ervan een nieuwe einddatum bepaalden. Of dat gebeurd is, is onbekend. In juli 2022 berichtte verantwoordelijk wethouder Bianca Bremer de gemeenteraad dat pas na de anterieure overeenkomst de planologische procedures konden starten.

De 1828groep maakte onlangs bekend het bouwplan te hebben gewijzigd. Het gebouw wordt kleiner, lager en komt verder van de rotonde Vlietweg/Nieuwstraat/Delftsekade te staan.

Een aantal parkeerplaatsen voor bewoners verhuizen naar een stuk grond achter Nieuwstraat 2/2A. Het betreft een afgedekte gifbelt. Die grond zal eerst afgegraven moeten worden.

De Aktiegroep Vlietweg 3 (558 leden) blijft tegen het bouwplan. De jongerenflat zou hoogstens 8 meter hoog mogen worden (nu 13,5 tot 16,5 meter), dan wel op een andere plek gebouwd moeten worden. De wijkvereniging Leidschendam-Zuid is dezelfde mening toegedaan.

Ernst van der Meyde (1828groep) liet een aantal gemeenteraadsleden gisteravond weten dat zijn groep nu wel alles binnen haar mogelijkheden heeft gedaan om bezwaren van omwonenden weg te nemen.

Hij erkende dat er nog steeds weerstand is. Van der Meyde wees er echter ook op dat een project als dit al lastig te realiseren is en dat de exploitatie er al niet florissant uit ziet. Hij sloot niet uit dat er rijkssubsidie voor de bouw gevraagd moet gaan worden.

De vertegenwoordiger van de 1828groep gaf aan dat de voorziene aankoop, door de gemeente, van het perceel Vlietweg 8 ten behoeve van het project niet door gaat. Op die grond waren parkeerplaatsen en groen voorzien.

Van der Meyde maakte tevens duidelijk dat er bij toekomstige parkeeroverlast door de gemeente een blauwe zone zal worden ingevoerd. Vanwege de voorziene stijging van parkeeroverlast zou ICT-bedrijf ITS (Nieuwstraat 6B) overigens overwegen de zaak te sluiten en naar elders te vertrekken. (foto P.B.)

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter