Nieuws
Vernietigend oordeel over cultuurbeleid gemeente

Geen visie en geen beleid. Dat is het harde oordeel van het bureau Berenschot dat op verzoek van wethouder Marcel Belt (cultuur) een ‘Informatiedocument cultuur’ schreef. Het bureau heeft ervan afgezien een advies te geven aan de bestuurder.

Andere kritiekpunten van Berenschot zijn:

= lage gemeentelijke uitgaven voor cultuur,

= weinig samenhang in het culturele veld (aanbieders cultuur),

= weinig aansluiting van cultuur bij andere beleidsterreinen van de gemeente,

= cultuursubsidies zijn versnipperd over gemeentelijke beleidsafdelingen en de zogenoemde subsidietafels (maatschappelijke organisaties),

= Leidschendam heeft geen volwaardige culturele accommodatie,

= Rijksbeleid inzake cultuur wordt nauwelijks gevolgd,

= Blijvende overbelasting van het culturele veld,

= Kleine kwetsbare culturele organisaties (bibliotheek uitgezonderd),

= gemeentelijke combinatie-functionarissen (SenW) worden maar beperkt ingezet voor cultuur (1 van de 8 functionarissen),

= geen lange termijnvisie/profiel bij de gemeente,

= waarde en belang van cultuur worden door de gemeente onvoldoende ingezien,

= publiciteit over culturele activiteiten is versnipperd,

= geen specifiek cultuurbeleid voor inwoners met migratieachtergrond.

Als ‘bedreigingen’ noemt Berenschot: onbekend hoe groot de belangstelling voor cultuur is bij de gemeenteraad; onduidelijk of de gemeente wil investeren in cultuur; culturele veld blijft overbelast; eisen die aan aanbieders van cultuur worden gesteld worden niet financieel ‘vertaald’ (extra geld).

De mensen van Berenschot spraken met zes aanbieders van cultuur, zeven betrokken gemeenteambtenaren en de wethouder zelf. Deze laatste wil met een cultuurvisie/cultuurnota komen. Dat document zou er nog dit jaar moeten liggen.

De gemeente geeft nu 3,2 miljoen euro uit aan cultuur; per inwoner 41 euro. Dat is veel lager dan het gemiddelde onder de Nederlandse gemeenten: 73 euro per inwoner. Toch kent de gemeente een groter en breder cultureel veld dan in andere gemeente van gelijke omvang (ongeveer 76.000 inwoners).

Berenschot noteerde 12 organisaties die zich bezig houden met cultuureducatie, 40 met beeldende kunst, 9 met dans, 53 met muziek, 12 met festivals/evenementen, 8 met theater, 12 vallen onder de noemer museum/erfgoed. De gemeente kent 18 accommodaties en 5 ondersteunende organisaties.

Als sterke punten van de cultuur in Leidschendam-Voorburg noemt Berenschot het vele culturele ondernemerschap, de hoge ambities van de culturele sector, de hoge kwaliteit van de leidinggevenden in het culturele veld en het hoge aantal vrijwilligers.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter