Nieuws
Onderzoek naar Metropoolregio

De Rekenkamer Den Haag gaat een onderzoek doen naar de invloed van gemeenteraden en burgers op het beleid inzake openbaar vervoer zoals de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) dat voert. De MRDH is concessiehouder openbaar vervoer en bepaalt eigenlijk alles wat er in die sector gebeurt: lijnen, frequenties, investeringen, tarieven.

De Rekenkamer start het onderzoek naar aanleiding van opmerkingen in de Adviescommissie MRDH: gemeenteraadsleden uit de gemeenten die deel uitmaken van MRDH. Daaronder ook Leidschendam-Voorburg. Het ging daarbij met name om het democratisch gehalte van de MRDH.

In het onderzoek gaat de Rekenkamer de gang van zaken bij MRDH vergelijken met die bij de Vervoerregio Amsterdam (VRA) en in de provincie Utrecht. Zo moet inzicht ontstaan in de invloed van volksvertegenwoordigers en burgers binnen de MRDH en de mate waarin dit verschilt van andere vervoersautoriteiten.

Het onderzoeksrapport moet er komend jaar liggen. Dan wil MRDH zelf een groots opgezette evaluatie houden van het samenwerkingsverband. MRDH wordt feitelijk bestuurd door burgemeesters en wethouders uit de aangesloten gemeenten. Gemeenteraadsleden kunnen via commissies alleen adviseren. Gemeenteraden laten via zogenoemde ‘zienswijzen’ weten wat men van MRDH-plannen vindt. De MRDH hoeft daar echter niets mee te doen.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter