Nieuws
Subsidietafels verdwijnen

B&W stoppen met de zogenoemde subsidietafels: beraden van maatschappelijke organisaties rond een door B&W bepaald thema waarbij zij samen een beschikbaar subsidiebedrag moeten verdelen over activiteiten die zij aanbieden. Het systeem werd in 2019 ingevoerd. Er was vanaf het begin veel kritiek op. Eind augustus verscheen een evaluatierapport. Dat was vernietigend. Via de subsidietafels (nu 5) verdeelt de gemeente dit jaar 13,5 miljoen euro.

Verantwoordelijk wethouder Philip van Veller heeft nu laten weten dat de subsidietafels verdwijnen. In 2025 moet er een nieuw subsidiesysteem zijn. De uitvoeringsplannen die de organisaties nu hanteren worden met een jaar verlengd om ruimte te maken voor het opzetten van het nieuwe systeem.

In het nieuwe systeem gaat de gemeente weer de regie nemen. Er zal gestuurd gaan worden op resultaat. Uitgangspunt voor het nieuwe systeem wordt ‘de sociale basis’: welke diensten en activiteiten hebben inwoners nodig om mee te kunnen doen in de samenleving?

Uit gesprekken met maatschappelijke organisaties is gebleken dat zij het volgende willen: samenwerken op inhoud; de huur van gemeentelijk vastgoed moet uit het subsidiesysteem; meerjarig subsidie voor activiteiten; ruimte voor vernieuwing; de gemeente bepaalt richting en doelen; de bewoner staat centraal; er wordt één op één met de gemeente gepraat over de voortgang van activiteiten.

Van Veller wil ook gaan kijken naar de waaier aan activiteiten die nu buiten de subsidietafels om lopen. Hij noemt dat ‘de maatschappelijke kracht’ van de gemeente. Hij wil bezien of die ook ‘publieke waarde’ hebben en dus een plek moeten krijgen in het nieuwe systeem.

De wethouder haalt de verhuur van gemeentelijk vast goed aan maatschappelijke organisaties uit het subsidiesysteem. Nog dit jaar komt hij met voorstellen op dat punt. Voor het nieuwe subsidiesysteem gaat Van Veller een startnotitie maken. Die vormt de basis voor nadere gesprekken een besluitvorming.

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter