Nieuws
Driekwart huisartsen heeft patiëntenstop

De druk op de huisartsenzorg neemt flink toe. Momenteel hebben in Zuid-Holland bijna 3 op de 4 huisartsenpraktijken een gedeeltelijke of zelfs volledige patiëntenstop (74%). Het is daarom voor veel Zuid-Hollanders lastig om na een verhuizing of bij het pensioneren van de eigen huisarts een vervanger dicht bij huis te vinden. Dit blijkt uit een onderzoek van Independer onder 1145 Nederlandse huisartsenpraktijken.

Zes op de tien (60,2%) ondervraagde huisartsenpraktijken in Zuid-Holland accepteren momenteel alleen nieuwe patiënten onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding, gezinshereniging of samenwonen. Soms worden enkel patiënten uit een bepaald postcodegebied aangenomen. Van alle huisartsen in de provincie maakt bovendien 13,9% helemaal geen uitzonderingen: zij hebben een volledige patiëntenstop.

,,Het is natuurlijk erg vervelend als je in je eigen buurt of dorp geen huisarts kunt vinden. Wat veel mensen niet weten is dat je zorgverzekeraar je in zo’n geval moet helpen. Die kun je bellen met het verzoek om in de nabije omgeving een huisarts voor je te vinden”, aldus Independer zorgexpert Bas Knopperts.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter