Nieuws
Eén op de zes inwoners rookt

In Leidschendam-Voorburg rookt 16,8 procent van de bevolking. Dat is 0,3 procent lager dan het landelijk gemiddelde. Dit concludeert Independer op basis van meest recente data van de GGD, het CBS en het RIVM.

Naar verhouding wonen de meeste Zuid-Hollandse rokers in Rotterdam. 19,9% van de volwassen inwoners stak hier vorig jaar regelmatig een sigaretje op. Den Haag, 17,9 procent, en Schiedam, 17 procent, volgen. In Hardinxveld-Giessendam snakken juist de minste inwoners naar een sigaret: hier is ‘slechts’ 6,9% van de inwoners verslaafd aan roken. Ook in Voorschoten (7,4%) en Pijnacker-Nootdorp (7,6%) roken weinig mensen.

Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente of naar de rest van Nederland? Bekijk dan de lokale kaartjes op de website van Independer: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/stoptober-2023

,,Vooral voor tieners en twintigers is deze jaarlijks terugkerende campagne in oktober om te stoppen met roken hard nodig”, aldus Independer expert zorgverzekeringen Bas Knopperts.

In 2022 rookte minstens 1,7% van de 12- tot 16-jarigen. In het jaar vóór corona ging het om 0,9%. Ook tieners van 16 tot 20 jaar oud grijpen steeds vaker een sigaret. 15,2% was in 2022 verslaafd aan roken terwijl het in 2019 het nog ging om 12,8%. De groep 20 tot 30 jarigen is in deze ook opvallend. Ten opzichte van voor corona (27,7%) is er een daling. Maar deze trend lijkt nu te veranderen aangezien er voor het tweede jaar op rij een stijging zichtbaar is. Afgelopen jaar rookte volgens deze cijfers een kwart van de twintigers(+1,1%).

Tussen 2020 en 2022 is ook het vapen flink toegenomen binnen alle leeftijdscategorieën in Nederland. Waar in 2020 nog 0,8 procent van de mensen aangaf te vapen was dit vorig jaar tenminste 2,5%. Onder de groep 16 tot en 20 jarigen is dit zelfs 10 keer hoger dan 2 jaar ervoor. Van deze groep vapete in 2020 0,6% en in 2022 zou dat volgens de gezondheidsenquête van het CBS gaan om tenminste 6,6%.

Bas Knopperts: ,,Er zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet om stoppen met roken juist makkelijker te maken. Zo wordt professionele begeleiding inmiddels volledig vergoed vanuit de basisverzekering én is er sinds 2020 zelfs geen eigen risico meer. Er is dan ook geen financiële drempel meer om te stoppen met roken.”


Bijlagen
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter