Activiteiten
De meesterlijke wegen van Huygens en Spinoza

De Spinozamaand 2023 sluit af met twee programma’s over Spinoza en Christiaan Huygens. In Den Haag en Voorburg schijnt het licht op deze meest invloedrijke geleerden van de Nederlandse 17de eeuw. Vier vooraanstaande sprekers belichten hoe de wetenschapper en de filosoof hun invloedrijke rol in de wereldgeschiedenis van de wetenschap verwierven.

Op 27 oktober brengt de Koninklijke Bibliotheek vanaf 15.15 uur de duo-lezing ‘Huygens ontmoet Spinoza’. Sterrenkundige Vincent Icke toont en vergelijkt de ingenieuze werkwijzen van Huygens en Spinoza en literatuurhistoricus Ad Leerintveld vergelijkt beider leefwerelden op basis van de Spinoza KB-Collectie.

Op 28 oktober zijn er vanaf 13.15 uur twee lezingen met muziekoptredens in de Oude Kerk aan de Herenstraat in Voorburg. Onder de titel ‘Spinoza’s Sporen in Voorburg’ toont historicus Kees van der Leer zijn speurtocht naar het woonhuis van Spinoza, dichtbij buitenplaats Hofwijck waar hij Christiaan Huygens bezocht. Als tweede lezing belicht filosoof Piet Steenbakkers Spinoza’s leven en werk, met name zijn belangwekkende periode in Voorburg. Als intermezzo begeleidt organist Hans Houtman het Marianne Vocaal Ensemble en tot slot bespeelt beiaardier Gerda Peters het carillon met o.a. composities van Constantijn Huygens sr.  Alle informatie en tickets bestellen bij Stichting Spinoza Den Haag: www.spinozadenhaag.nl   (Foto: Vincent Icke)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter