Nieuws
Vondst van de Week (43): vingerhoeden

Overal waar genaaid wordt, zijn vingerhoeden te vinden. Deze vingerbeschermers zijn van alle culturen en alle tijden. De oudste vingerhoeden zijn in China gevonden en dateren uit de 2e eeuw na Chr. Dit waren eigenlijk naairingen, want ze hadden geen top. De oudst bekende vingerhoeden met top zijn tussen de 3e en 7e eeuw gemaakt in Afghanistan.

In Europa verschenen de eerste vingerhoeden tussen de 9e en 12e eeuw. Ook dit waren naairingen. Gesloten vingerhoeden zijn wel gevonden in Spanje, gemaakt door de Moren.

De oudste vingerhoed van Nederland is gevonden in Amsterdam en dateert uit de 13e eeuw. Het is een duimring, dus zonder kop.

De vingerhoeden werden voornamelijk van metaal gemaakt, met name van koperlegeringen als messing en brons. Ze waren eerst kort en breed, en werden in de loop der tijd groter en slanker. Het Duitse Neurenberg was een belangrijk productiecentrum van vingerhoeden.

Ook bij opgravingen door de archeologische werkgroep in Voorburg en Leidschendam worden af en toe vingerhoeden gevonden, zoals de twee afgebeelde, afkomstig van de opgraving van een boerderij aan de Noortheylaan in Leidschendam in 2000/2001. De linker is onderaan versierd met een meanderpatroon. Afgaande op hun vorm dateren ze waarschijnlijk uit de 17e eeuw. (Tekst: Wim van Horssen, foto: Joanneke van den Engel-Hees)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter