Nieuws
Eerste evaluatie herinrichting park Vreugd en Rust

In de afgelopen maanden is er veel werk verzet om park Vreugd en Rust in Voorburg in oude glorie te herstellen. Wethouder Marcel Belt: ,,Het is best een pittige klus. We doen dat in fasen, zodat het park tussendoor bruikbaar is. Fasering is ook beter voor de natuur. De afgelopen maanden is al veel op de schop gegaan waaronder paden, bruggen, grasmatten en hekken. Inmiddels kunnen bezoekers van het park de eerste resultaten zien.”

De paden in het park zijn hersteld en bestrooid met een grindlaagje. Vlakbij brasserie de Koepel en tennispark Vreugd en Rust is een fietsparkeergelegenheid gemaakt. De nieuwe paden op het eiland zijn aangelegd en het gras is ingezaaid. Het gras komt al tevoorschijn, maar voordat de dieren terug kunnen komen, moet er eerst een goede grasmat liggen. Naar verwachting komen de dieren in het voorjaar (maart/april) weer terug. Het gaat hier dan om de zogeheten Oudhollandse rassen die bedreigd worden zoals Lakenvelderkoeien, de zwartblesschaap, de Nederlandse Toggenburger, de Nederlandse bonte geit, de Nederlandse witte geit en de Nederlandse landgeit. Deze dieren liepen al rond 1900 in het park rond.

Inmiddels is er gestart met het plaatsen van de nieuwe historische parkbanken. Daarnaast is ook begonnen met de grote speelplek die over twee weken klaar is. Op het eiland plaatst men, nadat de hekwerken voor de dierenweide in december zijn aangebracht, ook nog een paar kleine speeltoestellen. In het park liggen diverse nieuwe plantenvakken: vlakbij brasserie de Koepel, de voormalige kas bij tennispark Vreugd en Rust en restaurant Central Park. Einde van het jaar komt de nieuwe brug en worden de nieuwe brugleuningen aangebracht. Naar verwachting is de eerste fase eind december helemaal gereed.

In 2024 wil de gemeente met fase twee aan de slag met het herstel van de oude tuinmuren, aanplant van meer planten die dieren aantrekken en herstel van de loop van enkele paden en een nieuw dierenverblijf. Hiervoor wordt nog een voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter