Mening
Franks column: Vlaggen

Op Twitter, het huidige X, heeft Raisa Blommestijn onlangs een bericht gepost. Een foto aan het begin van de Herenstraat waar een regenboogvlag wappert: ’De plek waar ik ben opgegroeid: nu ook al overgenomen door de regenboogideologie en genderindoctrinatie. Je ontsnapt er nergens meer aan, overal wordt het je opgedrongen. Ben het zo intens zat.’

Nu wist ik niet wie Raisa Blommestijn is, maar dat blijkt een presentatrice van de omroep Ongehoord Nederland te zijn. Wie Twitter, het huidige X, kent, weet dat daar velen los kunnen gaan met hun commentaar. Dat gebeurde. Van nostalgie over Voorburg, steunbetuigingen voor haar ergernis tot reacties die Raisa aanraden om vooral te emigreren.

Mij werd afgeraden om over vlaggen te schrijven. Voor je het weet brand je je aan een vlag. Een vlag is immers een symbool voor iets waar mensen in geloven, van houden of voor staan. Kom je aan de vlag, dan kom je aan hen. Respectlozer dan een vlag besmeuren of verbranden kan haast niet.

Het was trouwens niet slechts één regenboogvlag in de Herenstraat. Er hingen er nog veel meer. Ook de Damlaan in Leidschendam scheen er vol mee te hangen. De reden: 11 oktober was het internationale Coming Out Day. In de gemeente Leidschendam-Voorburg wordt daar gewoon aandacht aan geschonken. Voor het oude Raadhuis in Leidschendam wordt dan de regenboogvlag gehesen, wethouder Van Eekelen houdt een praatje en na afloop wordt er nog een kop koffie geschonken. Helaas dit jaar zonder roze koeken, maar wel met heerlijke taartjes van Bakkerij Wesseling.

Moet dat nou allemaal? Wat mij betreft wel. Er wordt het signaal mee afgegeven dat iedere inwoner van Leidschendam-Voorburg gezien mag worden en deel uitmaakt van onze samenleving. Is dat niet wat teveel en overdone? Ach, misschien wel, maar het geeft in ieder geval een kleurrijk straatbeeld en het doet niet kwaad.

Voor wie het nog niet wist: in elke familie is wel een openlijke of (nog) verborgen oom of tante, broer of zus, neef of nicht of zelfs een vader of moeder die niet het hetero-vakje aankruist. Zij worden misschien en helaas gediscrimineerd om wie ze zijn, maar wat ze zijn discrimineert niet. In alle lagen van de bevolking, ongeacht afkomst, opleiding, werk, religie of wat dat ook zijn LHBTQI’ers te vinden. Ook bij de collega’s van Raisa. Ook in de achterban van haar Ongehoord Nederland.

We gaan op weg naar het einde van het jaar. De kerstgedachte is op dit moment in de wereld helaas ver te zoeken. Maar noteert u vrijdag 8 december alvast in uw agenda. De lichtjes in de kerstboom voor de Oude Kerk in het Huygenskwartier Voorburg worden dan ontstoken. Daarna zal in het concert in de Oude Kerk ergens de regenboog terugkomen.

In maart 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

(Frank Rozenberg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter