Activiteiten
Kameropera Katharina de Bronovo

Op donderdag 2 en vrijdag 3 november speelt de kameropera ‘Katharina de Bronovo – mijn ziekenhuis of de strijd tussen geld en idealen’ in de kapel van het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag.

De opera brengt het spannende verhaal van de 19e-eeuwse Sara Katharina de Bronovo, grondlegger en naamgever van een Haags ziekenhuis, en de moeilijkheden die zij overwon. Een koppige, vastberaden vrouw, die voor haar maatschappelijke idealen en de zingeving van haar eigen leven door roeien en ruiten ging. Zij raakt betrokken bij een oorlog die zijn aanleiding vond in het misbruik van moderne communicatie. Dat was in haar dagen het elektrisch telegram: het Emser Dépêche.

Op surrealistische wijze wordt zij ook betrokken bij de problemen in de huidige tijd van het ziekenhuis dat zij indertijd stichtte. Naadloos gaat het verhaal over in onze tijd, waarin elektronische communicatie ook levensgevaarlijk misbruik kent. Een slimme speculant brengt daarmee het voortbestaan van het ziekenhuis in gevaar. Een ogenschijnlijk onaanzienlijk personage troeft hem echter af en weet een ramp voor het ziekenhuis net op tijd te vermijden.

Het verhaal van mevrouw de Bronovo, de stichteres van het gelijknamige ziekenhuis in Den Haag, en de opera staan voor alle vrouwen in de negentiende eeuw, die met moeite aan de beperkingen van  hun sociale omgeving wisten te ontsnappen en die de moed hadden op zoek te gaan naar nieuwe wegen om de medemens te dienen. De elektronische problemen en speculatie ten koste van ‘haar’ ziekenhuis in de huidige tijd belagen tegenwoordig eigenlijk elk ziekenhuis.

Het menselijke en ironische libretto van Olaf Mulder is op muziek gezet door Paul Prenen. Zijn muziek is ontroerend, direct, charmant, jazzy, meeslepend, helder en vernieuwend. Sopraan Julia Bronkhorst, alt Myra Kroese en bariton Peter Schoenaker krijgen in deze caleidoscopische productie van krap een uur gezelschap van een negenkoppig koor van uitstekende amateurzangers. Instrumentale begeleiding is in handen van Arjan Meijdam, piano, en Lotte Beukman, cello. Regie Marijke Beversluis.

Speeldata: donderdag 02 en vrijdag 03 november 2023, beide dagen om 16.00 en 19.00 uur (donderdagmiddag en vrijdagavond uitverkocht). Locatie: kapel Bronovo-ziekenhuis, Bronovolaan 5, Den Haag. Kaartverkoop via www.poleninplanzuid.nl

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter