Nieuws
Zuid-Holland minst duurzame provincie

Zuid-Holland is de minst duurzame provincie van Nederland. Hier liggen namelijk op weinig daken zonnepanelen, hebben weinig inwoners een duurzaamheidssubsidie (ISDE) aangevraagd en is een groot deel van het tuinoppervlak bestraat. Binnen de provincie is Schiedam de minst duurzame gemeente. Dit en meer blijkt uit de Duurzaamheidsindex van energieleverancier Vattenfall, die alle Nederlandse gemeenten onder de loep nam.

Om de procentuele score voor de Duurzaamheidsindex te bepalen, is per gemeente gekeken naar de totale tuinoppervlakte die bestraat is, het aantal zonnepanelen en het aantal ISDE-aanvragen. Iedere gemeente en provincie is gescoord ten opzichte van het landelijk gemiddelde: een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt.

Zuid-Holland behaalt een gemiddelde score van -14,1%. In geen enkele provincie was deze score lager. De duurzaamste provincie van Nederland is Drenthe met een gemiddelde score van 29,7%.

De vijf minst duurzame Zuid-Hollandse gemeenten zijn: Schiedam, duurzaamheidsscore -55,1%; Den Haag -46,7%; Maassluis -46%; Capelle aan den IJssel -44,7%; Leiden -44,5%. Leidschendam-Voorburg scoort -40,3%.

Wassenaar behaalt met 20,3% juist de hoogste score van alle Zuid-Hollandse gemeenten. Ook Waddinxveen (18,1%) en Gorinchem (16,4%) zijn duurzaam.

Geen gras, struiken of bomen, maar tegels: meer dan de helft van de totale oppervlakte aan tuinen in Zuid-Holland is bestraat. In Wassenaar kiezen inwoners juist veruit het vaakst voor een groene tuin, want hier is ‘slechts’ 20,8% voorzien van tegels. De scores van alle gemeenten: https://www.vattenfall.nl/over-vattenfall/vattenfall-duurzaamheidsindex/

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter