Nieuws
Stolperstein voor verzetsman Anton van der Lugt
Er is een Stolperstein geplaatst in de stoep voor het huis waar in de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijder Antonius (Anton)  Petrus Willebrordus van der Lugt woonde, Park Leeuwensteijn 5.

Anton was een werkgeversvoorman die al tijdens de oorlog met gelijkgezinden nadacht over de toekomst van Nederland en Europa na de bevrijding. De bezetter beschouwde dit als een daad van verzet. En strafte Anton met het concentratiekamp, waar hij stierf.

Anton werd geboren in Rotterdam op 26 maart 1903. Hij studeerde in Delft en Tilburg en werd vervolgens voorzitter van de landelijke Katholieke Jonge Werkgevers Vereniging (KJWV). Omdat hij later in Den Haag ging werken, verhuisde hij in 1939 met zijn gezin naar Park Leeuwensteijn 5 in Voorburg.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Anton deel uit van een kleine groep van personen die vanuit diverse levens- en politieke beschouwingen van gedachten wisselde over de politieke en economische toekomst van het Europees continent. De activiteit van deze groep werd ‘Nachkriegsplanung’ genoemd en dat werd door de bezetter beschouwd als een daad van verzet.

In augustus 1944 werd Anton thuis gearresteerd. Hij werd aanvankelijk ingesloten in ‘het Oranjehotel’ in Scheveningen en later in Kamp Vught. Vervolgens werd hij gedeporteerd naar een werkkamp bij Sachsenhausen en belandde medio oktober 1944 in Neuengamme (bij Hamburg). Kort daarna, op 26 oktober 1944, overleed hij daar.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter