Activiteiten
Sint Maarten lampionoptocht

Zaterdag 11 november zal de traditionele jaarlijkse Sint Maarten Lampionoptocht in Voorburg weer worden gehouden. Er wordt om 18.30 uur verzameld bij de Sint Martinuskerk aan het Oosteinde in Voorburg. Sint Maarten verwelkomt dan de aanwezigen vanuit de Martinustoren als Romeins militair. Om 18.40 vertrekt de lampionoptocht door straten in de omgeving onder begeleiding van twee muziekkorpsen: de Scoutingband uit Den Haag en Show & Marching band Forum Hadriani uit Voorburg.

Rond 19.15 uur komt men weer terug bij het bordes/kerkplein van de Sint Martinuskerk. Hier wordt Sint Maarten welkom geheten door burgemeester Martijn Vroom, worden er Sint Maartenliedjes gezongen, worden prijzen uitgereikt voor de mooiste lampionnen en krijgen alle kinderen een appel. Iedereen kan deelnemen aan deze lampionoptocht, alle kinderen zijn met een lampion van harte welkom. Voor meer informatie zie http://www.sintmaartenlampionoptocht.nl

Sint Maarten is de patroon van Voorburg. Sinds 1950 wordt zijn naamdag, 11 november, gevierd  met een lampionoptocht door de straten. Kinderen kunnen- voor of na de optocht – nog zelf langs de huizen gaan, een Maartensliedje zingen en een traktatie ontvangen. Gebruikelijk is dat bij de huizen waar een lichtje brandt kan worden aangebeld. Laat daarom een lichtje voor hen branden. Wilt u thuis meezingen? Op http://www.sintmaartenlampionoptocht.nl treft u nadere gegevens en de tekst en muzieknoten aan.

Sint Maarten is al heel lang een bekende in Voorburg. In 960 na Chr. was er al een kapelletje in de oude dorpskern, later werd deze vervangen door een kerk die de naam Martinikerk kreeg. In 1530 ging deze kerk over in Hervormde handen en kreeg de naam Oude Kerk en Martini Kerk. Op het aan de Vliet gelegen landgoed ‘Bijvliet’ was van 1654-1842 een schuilkerk ingericht. Ongeveer op dezelfde plek aan het Oosteinde werd in 1893 de huidige Martinuskerk met zijn hoge spitse toren ingezegend.

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter