Mening
Blog: Julianabaan

In winkelcentrum Julianabaan Voorburg kun je gemakkelijk en volledig winkelen. Het winkelcentrum heeft een sterke positie in Voorburg door optimaal bezoekgemak en een compleet aanbod.

Dit zijn geen teksten van Vlietnieuws. Het zijn zinnen uit het stuk ‘Herontwikkeling Julianabaan’ van de gemeente. Wie het zo leest vraagt zich af waarom de Julianabaan herontwikkeld moet worden, als het daar kennelijk zo goed is.

Daarop hebben ze bij de gemeente iets gevonden. Er liggen ‘kansen’ in het verbeteren van de ‘helderheid, herkenbaarheid en verblijfskwaliteit van de plek als centrumgebied van Voorburg’, zo staat er in het stuk.

Helderheid? Herkenbaarheid? Iedereen kent de Julianabaan. Verblijfskwaliteit? Het is er goed toeven als je er de boodschappen wilt doen. En daar is een winkelcentrum tenslotte voor. Langer dan een half uur blijft de bezoeker er niet. Hoeft ook niet.

De formulering ‘centrumgebied van Voorburg’ is een nieuwe. Tot nu toe had de gemeente alleen oog voor het Huygenskwartier. De ‘parel aan de Vliet’ zoals het werd genoemd. En dan nu ineens heeft men de Julianabaan ontdekt?

De formuleringen over de kansen zijn niet veel meer dan een verkooppraatje, zoals uit het stuk ‘Herontwikkeling Julianabaan’ blijkt. Ze vormen de kapstok voor de stelling dat de Julianabaan klaar moet zijn voor toekomstige uitdagingen: meer diversiteit in winkels, flexibiliteit, functiemenging, vergroening, klimaatadaptatie. ‘Hierdoor ontstaan mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen’, meldt de gemeente.

De wens is de vader van de gedachte. Als wordt geconstateerd dat het winkelcentrum eigenlijk prima is zoals het is, waarom dan het winkelbestand overhoop gooien? Vergroening kan altijd, maar ook daarvoor hoeft de Julianabaan niet ingrijpend op de schop genomen te worden. Net zoals bij ‘klimaatadaptatie’; tegels eruit, groen er in en klaar is de gemeente.

De ‘nieuwe ontwikkelingen’ waar de gemeente over spreekt zijn door de lokale politici zelf bedachte plannen: ondergrondse parkeergarages, een Cultuurhuis, woningbouw. Allemaal zaken waar omwonenden en bezoekers niet om gevraagd hebben.

Het ondergronds parkeren is alleen nodig als je bovengronds van alles van plan bent. Het Cultuurhuis is een alibi om de slechte huisvesting van Theater Ludens en de bibliotheek Voorburg niet te hoeven aanpakken. En woningbouw al vooral gewenst om zo geld in het laadje te brengen ter bekostiging van de andere Julianabaan-plannetjes.

De zoektocht van de gemeente naar argumenten om de Julianabaan aan te pakken komt krampachtig over. Het winkelcentrum is dan wel goed bereikbaar, het is wel wijdlopig. Er zijn barrières tussen auto, fiets en voetganger. De auto is dominant. De kruispunten zijn onoverzichtelijk. Er is zoekverkeer. De verblijfskwaliteit is niet top.

Wijdlopig? Dat is een zaak voor de bezoekers. Zij bepalen hoe ver ze willen lopen. Met verkeersmaatregelen kunnen alle andere ‘bezwaren’ aangepakt worden. Met wat groen wordt het verblijven vanzelf aangenamer.

Bij kansen voor het winkelcentrum noemt de gemeente onder meer: comfortabel en compact, goede bereikbaarheid, prettig parkeren, voorrang voor fiets en voetganger, meer functies ten behoeve van levendigheid en ontmoeting, aangenaam verblijven (groen, klimaat), een eigen identiteit.

Allemaal zaken die de Julianabaan nu al kenmerken op de voorrang voor fietser/voetganger en het groen na wellicht. Het noemen van de eigen identiteit slaat alles. Die identiteit heeft de Julianabaan al lang. Anders kwamen er geen 7,5 miljoen mensen per jaar.

Is het een wonder dat omwonenden, ondernemers en vastgoedeigenaren bitter weinig in de plannen zien, zoals blijkt uit hun reacties? Nee. En dan te bedenken dat de weergegeven reacties in het stuk Herontwikkeling Julianabaan alleen de door de gemeente gefilterde zijn. De échte reacties houdt men geheim.

De conclusie ligt voor de hand: stop met de geplande aanslag op de Julianabaan. Als een woning een nieuw laagje verf nodig heeft ga je ook niet eerst het halve pand verbouwen. Zeker niet als het huis verder in prima staat verkeert. En dat doet de Julianabaan, zoals de gemeente ook zelf erkent.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter