Nieuws
Groentip: Biefstukzwam is een paddenstoel op hout

Vandaag een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ‘De biefstukzwam is een paddenstoel op hout. De vlezige, tongvormige paddenstoel lijkt door zijn bloedrode kleur op een echte biefstuk. Biefstukzwammen scheiden, vooral bij beschadiging, een bloederig sap af, waardoor de gelijkenis met een biefstuk nog wordt versterkt.

De Biefstukzwam (Fistulina hepatica) is een eenjarige, parasitaire houtzwam die leeft aan de voet van (vrij) oude eiken. Ze zijn te vinden van eind juli tot medio november. Zijn wetenschappelijke soortnaam hepatica verwijst naar zijn gelijkenis met een lever. Kortom, de biefstukzwam doet niet zozeer denken aan een paddenstoel, maar eerder aan een product uit een ambachtelijke slagerij. Biefstukzwammen zitten dus vooral op beschadigde oude eiken die te vinden zijn in houtwallen, bermen en lanen waar geregeld wordt gemaaid of waar verkeer zorgt voor aanrijdingen.
Biefstukzwammen worden ook op dood eikenhout gevonden, zoals stronken en stobben, maar houden het daar veel korter uit dan op een levende boom. Want op een levende boom onttrekt de biefstukzwam met zijn schimmeldraden (mycelium) veel looizuurhoudend vocht (tannine). In dood kernhout worden deze noodzakelijke tannines niet meer aangemaakt, waardoor de biefstukzwammen het hierop niet lang uithouden helaas. Dit mooie exemplaar kwamen we tegen in Park Vreugd en Rust in Voorburg’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter