Nieuws
U zegt het maar: Stemmen voor iedereen

‘Even snel stemmen na een drukke werkdag of onderweg naar kantoor. Voor veel mensen vanzelfsprekend, maar niet voor iedereen. Het is belangrijk dat onze stemlokalen ook geschikt zijn voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel of scootmobiel, of als iemand blind is. En dat iemand uitlegt hoe het werkt als u een licht verstandelijke beperking heeft. Om ervoor te zorgen dat iedereen zorgeloos kan stemmen, hebben we als gemeente een aantal maatregelen genomen. Platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg helpt ons hierbij.

Alle stembureaus in de gemeente zijn toegankelijk voor mensen met een rolstoel of scootmobiel. Dit betekent dat er geen lastige drempels zijn en dat u overal makkelijk langs kunt. Alle obstakels zijn uit de weg. Voor mensen in een rolstoel is er een speciaal stemhokje met een laag schrijfblad. Komt u met de auto? Geen enkel probleem. Bij elk stembureau zijn gehandicaptenparkeerplaatsen in de directe omgeving.

In alle stembureaus is een leesloep aanwezig met verlichting. Deze vergroot de tekst op het stembiljet en de kandidatenlijst. Wanneer u er zelf niet helemaal uitkomt, dan zijn er stembureauleden om te helpen of uitleg te geven. Bent u zelf lichamelijk niet in staat om te stemmen? Dan mag u iemand meenemen om u te helpen. Uiteraard staan de stembureauleden ook klaar om te helpen indien nodig.

Het is voor blinden en slechtzienden mogelijk om zelfstandig te stemmen met behulp van een stemmal en audiosysteem met koptelefoon. De medewerker van het stembureau legt het stembiljet in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes. Via de soundbox met koptelefoon wordt verteld welke partijen en kandidaten op de lijst staan, inclusief de nummers. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat is vervolgens te vinden door onder de gewenste partij de gaatjes te tellen. Deze stemmal staat op woensdag 22 november in het gemeentehuis in Leidschendam (Raadhuisplein 1).

Als u zelf niet kunt stemmen, kunt u iemand machtigen om namens u te stemmen. Het maakt verschil of diegene in de gemeente woont of buiten de gemeente.

Iemand binnen Leidschendam-Voorburg: op de achterkant van uw stempas kunt u een andere inwoner van Leidschendam-Voorburg machtigen om voor u te stemmen. Hiervoor gelden de volgende regels:
•    U moet allebei geregistreerd staan als kiezer in Leidschendam-Voorburg
•    De machtiging kan gegeven worden tot en met de dag van de verkiezingen en worden ingetrokken totdat er gestemd is
•    Schrijf op de achterkant van de stempas de gegevens van de persoon die voor u mag stemmen
•    U moet beiden ondertekenen
•    De gemachtigde moet tegelijk ook zelf stemmen en mag voor maximaal 2 andere kiezers stemmen
•    Belangrijk: geef uw stempas én een kopie van uw geldige (of maximaal 5 jaar verlopen) legitimatiebewijs mee

U kunt ook iemand buiten de gemeente voor u laten stemmen. Hiervoor heeft u een schriftelijk volmachtsbewijs nodig. Deze kunt u tot en met 17 november 2023 (digitaal) aanvragen bij de gemeente. Dit volmachtbewijs wordt toegestuurd aan degene die voor u mag stemmen’.

(gemeente Leidschendam-Voorburg)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter