Nieuws
De vondst van de Week (45): wijnflessen

Bij iedere opgraving komen wel fragmenten van oude, groene wijnflessen boven de grond. Meestal gaat het om niet meer dan enige tientallen. Bij een opgraving in de Kleine Laan tussen de Schoolstraat en de Kerkstraat in Voorburg in 1992 waren het echter wel heel erg veel. De vrijwilligers van de archeologische werkgroep telden er  235, waarvan driekwart uit één afvalput in het straatje. Deze scherven zijn afkomstig van zo’n tweehonderd flessen. Dit zijn met name wijnflessen van het uivormige type, dat dateert uit de 18e eeuw. Daarna werden de flessen steeds smaller en hoger tot het huidige cilindrische model.

Misschien is er ook een verklaring voor zoveel wijnflessen in één put. Aan de overkant van de Schoolstraat was in het pand op nummer 19-23 in de 17e en 18e  eeuw een herberg gevestigd voor marktschippers. Mogelijk heeft de herbergier zijn lege flessen in die put in de Kleine Laan gedumpt. (Tekst en foto: Wim van Horssen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter