Nieuws
Plan aardgasvrij Heuvel/Amstelwijk

De Heuvel/Amstelwijk in Leidschendam moet in 2032 van het gas af zijn. Komend jaar wil wethouder Marcel Belt daartoe een wijkuitvoeringsplan presenteren. Dat heeft hij de gemeenteraad bericht. Heuvel/Amstelwijk wordt het eerste gebied in de gemeente waar gas vervangen gaat worden door een andere verwarmingsbron.

De wethouder meldt dat het nieuwe verwarmingssysteem technisch uitvoerbaar, betaalbaar en betrouwbaar moet zijn. De basis voor het nieuwe systeem wordt gevormd door warmte/koudeopslag in de bodem, gekoppeld aan aquathermie (gebruik maken van warmte van water) en een warmtenet.

Per complex aan woningen is een warmtepomp nodig, plus een booster warmtepomp. Mogelijk is ook een warmtepomp voor de hele wijk een boosterpomp per woning. Aquathermie zou ook vervangen kunnen worden door het winnen van warmte uit de lucht, om die vervolgens op te slaan.

Komend jaar moet beslist worden welke oplossing de beste is. Die kan ook per deel van de wijk anders uitvallen net als per soort woning (hoogbouw, laagbouw). De gemeente voert regie over het hele proces; eigenaren van vastgoed beslissen zelf over hun bezit. Woningcorporaties hebben al aangegeven een collectieve oplossing voor te staan.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter