Nieuws
Tweede Kamerverkiezingen: alles wat u moet weten
Op woensdag 22 november 2023 zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. De gemeente bericht daar over  het volgende:
‘U heeft hiervoor een stempas ontvangen. De kandidatenlijst is een week voor de verkiezing opgestuurd.

Misschien weet u al op welke partij u gaat stemmen. Bent u er nog niet helemaal uit? Misschien kan een stemhulp u op weg helpen. Op onze pagina Verkiezingen vindt u het Kieskompas en de StemWijzer.

Is uw stempas kwijt of beschadigd? U kunt tot dinsdag 21 november 12:00 uur aan de balie van het Servicecentrum zonder afspraak een vervangende stempas aanvragen. U kunt een vervangende stempas alleen aanvragen als u op 9 oktober 2023 inwoner was van Leidschendam-Voorburg. Bent u na 9 oktober verhuisd naar Leidschendam-Voorburg? Dan kunt u met uw stempas alleen in uw oude gemeente stemmen. Wilt u wel in Leidschendam-Voorburg stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan.

Als u op 22 november wilt stemmen in een andere gemeente, dan moet u een kiezerspas aanvragen. Met de kiezerspas en een geldig legitimatiebewijs kunt u ook buiten de gemeente stemmen. Ook hiervoor geldt weer dat u op 9 oktober ingeschreven moest staan in Leidschendam-Voorburg. U kunt de kiezerspas bij de balie van het Servicecentrum tot dinsdag 21 november 12:00 uur. Raakt u uw kiezerspas kwijt? Dan krijgt u geen nieuwe kiezerspas.

Als u zelf niet kunt stemmen, kunt u iemand machtigen om namens u te stemmen. Het maakt verschil of diegene in de gemeente woont of buiten de gemeente:

= Iemand binnen Leidschendam-Voorburg. Op de achterkant van uw stempas kunt u een andere inwoner van Leidschendam-Voorburg machtigen om voor u te stemmen. Hiervoor gelden de volgende regels:
–    U moet allebei geregistreerd staan als kiezer in Leidschendam-Voorburg,
–    De machtiging kan gegeven worden tot en met de dag van de verkiezingen en worden ingetrokken totdat er gestemd is,
–    Schrijf op de achterkant van de stempas de gegevens van de persoon die voor u mag stemmen,
–    U moet beiden ondertekenen,
–    U mag voor maximaal 2 andere kiezers stemmen,
–    Als u gemachtigd bent, stemt u tegelijk met de andere stem(men),
–    Belangrijk: geef uw stempas én een kopie van uw geldige (of maximaal 5 jaar verlopen) legitimatiebewijs mee.

= Iemand uit een andere gemeente. U kunt ook iemand buiten de gemeente voor u laten stemmen. Hiervoor heeft u een schriftelijk volmachtsbewijs nodig. Dat moet u digitaal aanvragen. Dit volmachtbewijs wordt toegestuurd aan degene die voor u mag stemmen.

Wanneer de stembureaus hun deuren hebben gesloten, is het tijd om te tellen. Dit gebeurt woensdagavond per partij. Het tellen per kandidaat is op donderdag 23 november van 9:30 tot 18:00 uur in de sporthal van Sportpark Kastelenring, Sportparkweg 4 in Leidschendam. Het tellen van de stemmen is openbaar’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter