Nieuws
Burgerinitiatief Huygenstunnel richt stichting op

Anderhalf jaar na de oprichtingsvergadering van de InitiatiefGroep Huygenstunnel werd in Voorburg de Stichting InitiatiefGroep Huygenstunnel (IGH) gevestigd. Onder toeziend oog van notaris Richard Dom hebben de 15 oprichters hun handtekening gezet op de akte. De bescheiden ceremonie vond plaats in de buitenlucht, op een symbolische locatie: onder het Marianneviaduct.

Dit viaduct werd in 1983 geopend waarmee de A12 voor het eerst ononderbroken bereden kon worden. In 1987 onderging de spoorlijn Gouda-Den Haag, die daarvoor op straatniveau liep, een verhoging tot dezelfde hoogte. Het Marianneviaduct met een groot parkeerterrein eronder wordt ook wel aangeduid als ‘de onderwereld’. In de 17e eeuw lag op deze plek de tuin van Hofwijck in de vorm van een menselijk lichaam. De stichting IGH ijvert voor het ondergronds brengen van de verkeersstromen op precies deze plek.

Nu het burgerinitiatief is getransformeerd tot een stichting blijven de initiatiefnemers vastberaden om inwoners en beleidsmakers te inspireren om de infrastructuur door Voorburg en Den Haag ondergronds te krijgen. Dit ambitieuze lange termijnplan belooft aanzienlijke voordelen voor de inwoners van Leidschendam-Voorburg en Den Haag, waaronder vermindering van geluidsoverlast en luchtvervuiling, en opheffing van de barrièrewerking van het Marianne- en Wilhelminaviaduct. Bovendien ontstaat er binnen de Haagse agglomeratie een centraal gelegen ontwikkelingsgebied van zo’n 20 hectare voor wonen, werken en vergroening. Een in oude glorie herstelde tuin van Hofwijck kan daarin een centrale rol spelen. Zie ook  https://www.huygenstunnel.nl/steunons

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter