Nieuws
School niet meer alleen voor onderwijs

Schoolgebouwen zullen in de toekomst multifunctioneel moeten worden waarbij gekeken wordt wat de wijk nodig heeft. Het bouwen voor één functie (het onderwijs) is niet meer uit te leggen gezien de schaarste aan ruimte en geld.

Dat heeft wethouder Jeffrey Keus laten weten in een overleg met gemeenteraadsleden over renovatie en nieuwbouw van de basisschool Vijverhof in Voorburg. Het plan kost 12,1 miljoen euro. Tot nu toe was er 8,8 miljoen euro voor gereserveerd.

De bestuurder wees erop dat de rijksvergoeding voor scholenbouw afneemt. Tegelijk stijgen de kosten. De last voor de gemeente wordt dus steeds hoger. Door een school te bestemmen voor meerdere zaken, komen er ook extra middelen binnen.

Keus gaf verder aan het systeem waarbij een schooldirectie optreedt als bouwheer doch de gemeente de rekening moet betalen ‘raar’ te vinden. De schooldirectie is bovendien verantwoordelijk voor burgerparticipatie. Als dat niet goed gaat wordt de gemeente erop aangesproken. De wethouder liet blijken op beide punten verandering te willen.

De gemeenteraad stemt overigens in met de uitgaven voor de Vijverhof. Het monumentale gebouw wordt grondig gerenoveerd terwijl er achter de school een gymzaal komt, deels ondergronds. Overigens worden de plannen nogmaals bekeken omdat voorzieningen voor leerlingen, docenten, ouders en/of verzorgers met een beperking zijn ‘vergeten’. In het pand zitten nu veel hoogteverschillen: trapjes, op- en afstapjes.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter