Nieuws
Voedselbank Voorburg als internationaal voorbeeld

Het Tsjechische persbureau CTK – te vergelijken met het ANP in Nederland – heeft een stuk over de voedselbank in Voorburg (Van Alphenstraat) verspreid. Dit onder de kop ‘Het hoofdthema van de verkiezingen in Nederland is armoede, het aantal klanten van de voedselbank neemt toe’. Bij het artikel is ook een foto gebruikt van de betrokken voedselbank.

Het verhaal: ‘In een zijstraat vlakbij het treinstation in Voorburg staat een gigantische poort open en komen er voortdurend andere mensen naar de ingang. Op de fiets, in de auto, maar ook te voet. Hier bevindt zich het belangrijkste distributiepunt van de Voedselbank voor het hele gebied. De lokale bevolking brengt een paar minuten binnen door en komt meestal met twee zakken vol voedsel naar buiten, van ingeblikt voedsel tot pasta tot brood of fruit en groenten. Helaas neemt het aantal klanten van de faciliteit voortdurend toe. Nu zijn het er ongeveer 200, vertelde vrijwilliger Francien, die al meer dan een jaar voor de voedselbank werkt. Het zijn juist armoede en de stijgende kosten van levensonderhoud die één van de belangrijkste onderwerpen zijn bij de parlementsverkiezingen in het land.

In de nabijgelegen buitenwijken van Den Haag zijn nog twee kleinere distributiepunten, in twee kerken, waar mensen wekelijks terecht kunnen voor voedselhulp. Bezorgdag is woensdag. ,,Mensen krijgen basisvoedsel. We hebben altijd brood beschikbaar. We hebben hier een bakkerij die wat er overblijft aan ons doneert. Dan kunnen klanten ook bijvoorbeeld pasta en diverse sauzen krijgen, zodat ze eenvoudige maaltijden kunnen bereiden. Soms hebben ook groenten en fruit, maar elke week is het anders. Het hangt af van wat we van donateurs weten te krijgen”, zegt Francien, wijzend op de kratten waaruit ze voedsel uitdelen aan degenen die langs komen.

Ze krijgen voedsel van verschillende donoren, soms krijgen ze volgens haar ook geld en kunnen ze daar voedsel mee kopen. ,,Andere keren staan we bij de winkels als mensen aan het winkelen zijn en vragen we of ze iets voor ons willen kopen. We vertellen ze wat we het meest nodig hebben”, legt de Nederlandse vrijwilligster uit, een voormalig profvolleyballster en coach die nu een pauze neemt van werk om rond te kijken naar een nieuwe baan. Ze gebruikte de pauze om vrijwilligerswerk te doen bij een voedselbank.

Zij voegt eraan toe, dat het aantal klanten van de lokale voedselbank vergeleken met de cijfers van twee of drie jaar geleden, verdubbeld is. Mensen kunnen echter niet zomaar van de ene op de andere dag komen. Ze moeten zich vooraf aanmelden en bewijzen dat ze in zo’n moeilijke situatie zitten dat ze echt hulp nodig hebben.

,,Onze klanten zijn verschillend. Sommigen hebben een baan, anderen niet. Het zijn mensen met grote gezinnen. In Nederland zijn veel dingen de laatste tijd duurder geworden, en ieder van ons kan in nood terechtkomen. Je kan bijvoorbeeld plotseling ziek worden en voor hulp afhankelijk zijn van anderen”, zegt zij. ,,Als mensen voor het eerst bij ons komen, schamen ze zich een beetje dat ze afhankelijk zijn van voedselhulp. We proberen ze uit te leggen dat ze zich daar niet slecht over moeten voelen”, voegt zij eraan toe. Ook maakt zij verhalen met een happy end mee, wanneer één van de cliënten arriveert en vertelt dat hij als laatste is gekomen omdat hij een nieuwe baan heeft gevonden en geen voedselhulp meer nodig heeft.

Het is de manier waarop de individuele partijen het armoedeprobleem in het land kunnen oplossen, die voor Francien een belangrijke rol spelen bij de beslissing op wie te stemmen. ,,De afgelopen dertien jaar hebben we een regering gehad die, naar mijn mening, het leven gemakkelijker heeft gemaakt voor degenen die het goed hadden. Maar ik geloof in solidariteit en ik denk dat als iemand het goed heeft, je ook mensen in nood moet helpen die het goed hebben’’, denkt de vrijwilliger van de voedselbank. Zal er volgens haar iets veranderen na de verkiezingen? ,,Ik hoop het. Maar er is nog een lange weg te gaan”, besluit ze.

De nationale koepelorganisatie van de 176 voedselbanken in Nederland zegt in totaal 38.000 huishoudens – 100.000 mensen – wekelijks te bedienen. Zo’n 1,2 miljoen mensen leven in het land onder de armoedegrens’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter